Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Novák Katalin nem írta alá Lázár János építési törvényét

Előzetes normakontroll eljárást indítványozott Novák Katalin köztársasági elnök a nemrég elfogadott építési törvényről. Mint mindig, az Alkotmánybíróság megvizsgálja, a törvény összhangban van-e az Alaptörvénnyel, ha nincs, akkor a törvényt nem lehet kihirdetni.

…és hogy mit fog szólni Brüsszel az ország új beruházási törvényéhez? Amikor majd arról döntünk, hogy kik nyerik meg a beruházásokat és az osztrák vagy német vállalatok nem lesznek közöttük – akkor fog az EU beavatkozni.

– írta szerda délelőtt oldalán Lázár János. Ha az Európai Unió nem is, Novák Katalin biztosan beavatkozott, ugyanis szerinte problémás, hogy a törvény felhatalmazza a minisztert, hogy rendeletben felülírhassa a rá vonatkozó sarkalatos törvényt.

A Telex által észrevett indítványban ez olvasható:

,,a törvény az állami építési beruházások rendjére vonatkozó, részletes és átfogó szabályokat állapít meg, e szabályok egy részét egyúttal sarkalatos rendelkezésként rögzíti. A törvény ugyanakkor a sérelmezett rendelkezéseiben saját szabályaitól enged eltérést, akár miniszteri rendelettel. A köztársasági elnök álláspontja szerint a törvénynél alacsonyabb szintű jogszabálynak minősülő miniszteri rendeletben való, érdemi keretek nélküli eltérés lehetősége kiüresíti a törvényi, illetve részben sarkalatos törvényi szabályozást, sérti a normahierarchiát.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!