400 négyzetméteres tó is kerülhet a Hősök terére

A Rotary Club, a Hódmezővásárhelyi Gazdaságfejlesztési Egyesület az önkormányzattal karöltve a Hősök terének komplett rekonstrukcióját tervezi. A terveket tegnap Kendi Imre, a Gazdaságfejlesztési Egyesület elnöke, és Szakály Zsuzsanna kert- és tájépítő mérnök mutatták be a városháza dísztermében a város legnagyobb cégeinek képviselői előtt.

Mint korábban már írtunk róla, elkészült a Hősök terén a krokodilhátas szökőkút közvetlen környezete, növényekkel, évelőkkel telepítették be a medence környékét. A Hódmezővásárhelyi Rotary Club, a Gazdaságfejlesztési Egyesülettel és az önkormányzattal karöltve, azonban ennél sokkal messzebbre mutató tervekkel, az egész Hősök tere zöldfelületének fenntartható szempontok szerinti átalakítására készül.

Ahhoz, hogy a tervek megvalósulhassanak, széles társadalmi összefogásra lesz szükség, ezért is hívták el a bemutatóra város legnagyobb adóerővel rendelkező cégeinek képviselőit. Hamarosan a Hősök terén a látványtervvel együtt egy szponzortáblát is feállítanak, minél több céget motiválva arra, hogy támogassák a terv megvalósulását.

Kiemelt tisztelettel köszöntöm azokat, akik adóbefizetéseiken túl saját erejükből, saját pénzükből támogatnak olyan projekteket, amelyekből például megvalósulhatott a Rotary sétány, és most a Hősök tere is szépülhet. Hálásan köszönöm mind a városvezetés, mind a vásárhelyi polgárok nevében önöknek ezt a gáláns hozzáállást városunk széppé tétele mellett.

– mondta köszöntőjében Gyöngyösi Ferenc alpolgármester.

A park átalakításának legfontosabb szempontja a környezet vízmegtartó képességének növelése, hiszen az a cél, hogy minél több vizet tartsunk meg a városban, a városi zöldfelületeken keresztül. További cél egy olyan rekreációs terület kialakítása, ahol az emberek megpihenhetnek, gyönyörködhetnek a növényekben. Az utóbbi években létrejött parkok, a Hódtói Pihenőpark, a Rotary sétány, és a tervek szerint átalakított Hősök tere egyfajta zöldfolyosót alkotva válnak a városi élővilág  – madarak, emlősök, beporzók – élőhelyévé.

Hosszabb távú cél a teljes hálózat kialakítása a kőfal mentén: Európa Park – Promenád sétány – Hősök tere – Rotary sétány – Népkert – Hódtói Pihenőpark – Tóalj utca.

A Belvárosból való könnyebb átjárhatóság érdekében szintén tervezik a kőfal érintett szakaszának megbontását két-három helyen. 

A park koncepciójában szerepel  – a volt Lenin szobor helyén – egy stégrendszerrel ellátott, közel 400 m2-es tó is, amely a strandfürdő tisztított vizéből táplálkozna, és az évelő ágyások mellett hinták és nyugágyak vennék majd körül. A gyerekekre gondolva játszóeszközöket, illetve egy kis akadálypályát is elhelyeznének itt.

Az a cél, hogy élettel teljen meg a környék.

– hangsúlyozta Szakály Zsuzsanna tájépítész.

A rendezvény után a szakemberek, a cégek képviselői és a Polgármesteri Hivatal alkalmazottai együtt járták be a projekt helyszínét.

Kendi Imre a Hősök terén mutatta be a projekt koncepcióját.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!