Vásárhelyen harminc százalékkal kevesebb a termés a vártnál

20-30 százalékos lehet a terméskiesés az őszi árpa esetében a hódmezővásárhelyi termőföldeken. A hektáronkénti 1,5 tonnás elmaradást összetett folyamatok okozzák. Az enyhe tél, a kevés őszi csapadék és az elszaporodott rágcsálók is hozzájárulnak az alacsony hozamhoz. Az eredmény várhatóan hasonló lesz a többi gabona esetében is.

Több mint egy hete dolgoznak a munkagépek az őszi árpa betakarításán Hódmezővásárhely határában. Az aratás biztonsága szempontjából kiemelten fontos, hogy a gépeket felkészítsék az intenzív terhelésre, ezért átesnek egy szikrafogó próbának nevezett átvizsgáláson. Az idénymunkák megkezdése előtt itt minden kulcsfontosságú berendezést ellenőriznek, hogy a terepen ne történjen baleset.

,,A szikrafogó próbát minden évben megcsináljuk a teljes géppark vonatkozásában. Az egész gépparknál az aratás biztonsága érdekében el fogjuk végezni a szikrafogó próbát, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen a tüzelőanyag rendszerét, olajfolyásokat, gázolaj-rendszert, műszaki hátteret vizsgáljuk meg, indexlámpa, világítás, stb., hogy biztonságosan és tűzmentesen tudjunk aratni”

– mondta a Vásárhelyi Televíziónak Kurusa Tamás, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Húsz-harminc százalék, ennyivel kevesebb az idei termés a vártnál az őszi árpa esetében. Tavaly az aszály, idén pedig többek között a kártevők okoznak komoly fejtörést az agráriumban dolgozóknak. Így az előzetesen várt 5 és 7 tonna közötti hozamnál jelentősen kevesebb a beérkező takarmány mennyisége hektáronként, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél.

,,Sok minden befolyásolhatja. Lehet, hogy a jelentősebb csapadék később érkezett, a bokrosodás nem úgy történt meg az őszi időszakban. Vannak azért kártevő problémák, tehát a mezei pocok jelentős kártételt okoz a kalászos gabonáinkban, ami azért szemmel látható. Napról napra növekszik a kártétele. Őszi vírus kártétel, ami azért most betakarításkor nagyon látszik. Tehát ezek befolyásolhatják negatív irányba az eredményt”

– tette hozzá Kurusa Tamás.

Idén mintegy 1300 hektáron termeszt kalászost a vásárhelyi agrárcég. Szombaton már az őszi búza betakarítása kezdődött meg. A rágcsálók okozta kártétel ott is jelentős lehet, így a termelési vezérigazgató-helyettes az árpához hasonló, a vártnál alacsonyabb terméshozammal számol a többi kalászos esetében is.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!