Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hódmezővásárhely kilép a kistérségi társulásból

Nem tartja be a korábban kötött egyezséget a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás megszüntetéséről Mártély, Székkutas és Mindszent önkormányzata. Tavaly ugyanis azért állt el Vásárhely a társulásból való kilépéstől, mert Mártély, Mindszent és Székkutas a döntés egy évvel való elhalasztását kérte, mondván, 2023 végén közösen szüntetik meg az intézményt.

Korábban Mártély már meghozta azt a döntést, amit Mindszent képviselő-testülete is megszavazott június 28-án, Székkutas önkormányzata pedig június 29-én. Július 1-ig kellett ugyanis a kistérségi társulás tagjainak dönteniük arról, tartják-e magukat ahhoz a tavaly hozott egyezséghez, melyet Hódmezővásárhely önkormányzatával kötöttek. Márki-Zay Péter polgármester ugyanis akkor jelezte, a város aránytalanul nagyobb terhet visel a társult intézmény fenntartásában, mint a másik három település. Ezért kilátásba helyezte, hogy Hódmezővásárhely kilép az együttműködésből.

Akkor az a kompromisszum született, hogy egy évvel eltolja Vásárhely a kilépést, cserébe Mártély, Mindszent és Székkutas vállalták, hogy 2023 végére közös döntéssel szüntetik meg a kistérségi együttműködést. Ezt az egyezséget rúgták fel most a kisebb települések. Fél évvel korábban kell meghozni a döntést, minthogy a kistérség megszűnne, ezért is kísérte komoly érdeklődés a mindszenti képviselő-testület június 28-i ülését.

Ezen két napirendi pont is érintette ezt a kérdést. Az egyik a helyi idősek otthonának sorsa, amely a kistérségi társulás tagintézménye. Bár az idősotthon évi 15 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzat számára, és az intézmény csak ideiglenes engedéllyel rendelkezik, a testület a fenntartás mellett döntött. Ez komoly bizonytalanságot jelent a jövőre nézve, hiszen év végén lejár az intézmény ideiglenes működési engedélye, és mivel az épület továbbra sem felel meg az előírásoknak, kétséges, hogy egyáltalán működhet-e 2024-ben annak ellenére, hogy a város vállalja a plusz kiadásokat.  

A következő napirendi pont a kistérségi társulás jövőjéről döntött, ami szorosan kapcsolódik az idősek otthona sorsához. Ha ugyanis megszűnik a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás és a vásárhelyi és mindszenti szociális intézményeket működtető Kapcsolat Központ, akkor a mindszenti idősotthont sem lehet tovább üzemeltetni. Így előre borítékolható volt, hogy a testület annak ellenére ragaszkodik a kistérségi társulás fennmaradásához, hogy korábban azt az ígéretet tette Vásárhelynek, támogatni fogja a megszüntetést. Mivel korábban már Mártély is így döntött, egyértelmű, hogy Hódmezővásárhely számára nem marad más választás, mint kilépni az együttműködésből.

Márki-Zay Péter polgármester a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában kommentálta a történteket:

„Én hittem a szavuknak, lehet, hogy akkor még nem tudták, hogy Lázár János mást tervez. Mindenesetre most azt látjuk, hogy a szavukat megszegik, és visszavonták. Például Mártély esetében nem adták meg a hozzájárulást, ezért lépéskényszerbe kerültünk, és vissza kellett térnünk az A tervhez, ahhoz, hogy a vásárhelyieknek ne kelljen évről évre több 10 millió forintos kárt elszenvedniük a többi település fizetéselmaradása miatt, ezért a vásárhelyi önkormányzat a tegnapi közgyűlésen döntött arról, hogy év végével kilép a kistérségi társulásból.”

A június 27-i közgyűlésen meghozott döntés értelmében tehát Hódmezővásárhely elhagyja a társulást, így Mártélynak, Székkutasnak és Mindszentnek kell a továbbiakban működtetni a társult intézményt. Amennyiben a későbbiekben újra felmerülne a kistérségi társulás megszüntetése, ahhoz minősített többségre lesz szükség. Hódmezővásárhelynek a számítások szerint csak Mindszent esetében minimum 40 millió forint vesztesége volt abból, hogy a társult település nem tett eleget a fizetési kötelezettségeinek. Ennek a pénzügyi veszteségnek a megszüntetése volt a cél, amit a kilépéssel el is ért a vásárhelyi önkormányzat.        

A társulási tanács amúgy ma is összeült, a Kapcsolat Központ főigazgatójának személyéről kellett volna dönteniük. Bálint Gabriella vezetői megbízása lejárt ugyanis. A meghirdetett pozícióra 3 pályázat is érkezett, azonban nem jutottak dűlőre, ki vezesse a hátralévő fél évben a társulásban működő szociális intézményeket magába foglaló intézményt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!