Orbán is ott lesz Erdogan beiktatásán

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdogan török köztársaság elnök hivatali beiktatásán – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az újraválasztott török államfő beiktatási ceremóniája délután lesz az elnöki palotában, majd Recep Tayyip Erdogan ünnepi vacsorán látja vendégül világ minden tájáról érkezett állami vezetőket. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint a miniszterelnök nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen Erdogan elnök személyes meghívásának, mert az ő választási győzelme Magyarország és Európa biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú fejlemény.

Orbán pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt,

tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdogan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti és Soros György embere volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet. Ráadásul ha Törökországban egy Soros György által támogatott vezető lenne, akkor erősen kétséges, hogy az ottani vezetékeken keresztül eljutna-e az orosz gáz Magyarországra.

A török választások első fordulójában 87 százalékos részvétel mellett Erdogan majdnem a szavazatok felét szerezte meg, míg ellenzéki kihívójára, Kemal Kılıçdaroğlura öt százalékkal voksoltak kevesebben. A második fordulóban a részvétel 84 százalékos volt, ahol már harmadik jelölt nélkül, 52,18-47,82 százalékos arányban győzött Erdogan.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!