Mezőgazdasági drónnal repülhettek az MGK nyílt napjának résztvevői

Hőkamerás mezőgazdasági drónt is irányíthatott az az 50 diák, akik részt vettek a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának pénteki nyílt napján Hódmezővásárhelyen. A rendhagyó rendezvényt azért kezdeményezték a kar oktatói, hogy a leendő hallgatók a felvételihez szükséges információk mellett bepillanthassanak az intézmény tudományos-és kutató munkájába is.

Egy disznó boncolásához készült elő a vásárhelyi mezőgazdasági kar oktatója. Pénteken ugyanis rendhagyó nyílt napot tartottak az intézményben, ahol nemcsak a felvételihez szükséges információkról hallhattak a diákok, de a karon folyó tudományos munkába is bekapcsolódhattak. Így ennek az állatnak az elhullási körülményeit is megvizsgálták a résztvevők.

,,Most arra készültünk, hogy egy picit jobban megismerhessék az érdeklődők a kar kutatási és oktatási területeit. Ezért nemcsak felvételi tájékoztatót tartottunk a lehetséges szakokról, hanem megpróbáltuk egy kicsit megmutatni azokat a tudományterületeket, amivel mi foglalkozunk és amibe szeretnénk bevonni a diákokat. Így egymással párhuzamosan futó, interaktív programokban vehetnek részt a karon”

– mondta el a Vásárhelyi Televíziónak Hupuczi Júlia, beiskolázási dékánhelyettes.

A nyílt napon, – ahol az egyetemi laboratóriumok munkájába is bepillanthattak a fiatalok, – több mint 50 diák vett részt. A mezőgazdasági szakirányokra jelentkezők száma évről évre magasabb, Kristóf például Szolnokról érkezett a rendezvényre.

,,Szerintem a nyílt napok nagyon fontosak, hogy részt vegyünk rajtuk, mert egyszerű középiskolásként, akinek mondjuk nem tanárok a szülei, vagy nincsenek tanár ismerősei, kicsit nehéz eligazodni ebben a világban. Mert én is eléggé tudatlanul és ilyen kilátástalanul kezdtem meg magát a középiskolát is és most is majd az egyetemi életet”

– árulta el Sáfár Kristóf, a szolnoki Jendrassik György Gépipari Technikum tanulója.

Mezőgazdasági monitoring drónokkal is repülhettek az érdeklődők az intézmény udvarán, mivel a jövőben a vásárhelyi kar alap- és mesterképzéseinek is része lesz a modern technológia oktatása. Duray Balázs szerint mára elengedhetetlen, hogy a fiatalok lépést tartsanak a mezőgazdaság ilyen irányú változásaival is.

,,Mi is úgy állítjuk össze a karon a képzéseinket, hogy minél többen megtanulhassák, belekóstolhassanak. Nem feltétlenül mindenki válik majd drón pilótává, vagy fogja ezt alkalmazni, de ismerni fogja a technológiát, fogja tudni alkalmazni, de akár közvetlenül akár közvetve. Tehát mi is próbáljuk az alapképzéstől kezdve már a fiatalokat erre terelni”

– jelentette ki Duray Balázs, az SZTE MGK tudományos munkatársa.

A vásárhelyi mezőgazdasági kar munkatársai kiemelten fontosnak tartják, hogy a dinamikusan fejlődő ágazattal lépést tartson az egyetemi oktatás. Így a preciziós gazdálkodás is nagy hangsúlyt kap az intézményben.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!