Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Színésszel zárta próbáit az ének-zenei iskola irodalmi színpada

Rárósi Anita vásárhelyi származású színész irányításával tartotta évzáró próbáját a Liszt Ferenc iskola irodalmi színpada, mely az idén saját filmet kezdett el forgatni Titkos kert című regényéből.

Nagy fába vágták a Domonkos Rendi Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola irodalmi színpada 4-8. osztályos diákjai a hamarosan záruló tanévben, amikor a színpadi munkáik után nekiláttak filmet forgatni Frances Hodgson Burnett 1911-ben megjelent Titkos kert című, idehaza is népszerű regényéből. Ezt Vargáné Dezső Zsuzsanna drámapedagógus, az irodalmi színpad vezetője írta át filmre. A forgatásról már beszámoltunk, ahogy arról is, hogy a film a következő tanévben, várhatóan idén decemberben, jövő januárban készül majd csak el, s premierjét ezt követően rendezik meg a Lánc utcai moziban.

A színpadosok az utolsó, azaz az évzáró próbán a vásárhelyi származású Rárósi Anita színművésztől a színházról, annak működéséről és a háttérszakmákról, illetve színészekről is hallhattak történeteket. Az utóbbiakat – lévén elfogytak a tévés színházi közvetítések és a tévéjátékok – manapság nehezebb megismerni. És persze némi színpadi játékot is tartottak, s a gyerekek sok-sok kérdést is feltettek.

Rárósi Anita minden szavára figyeltek a diákszínpadosok

– Kicsit beszélek a színpadi színjátszás és a filmes színjátszás közötti különbségekről is, mely lényege, az arcjáték és a hangerő különbsége, hiszen a képernyőn sokkal finomabban, belsőbb elemekkel kell dolgozni, mint a színházban. Az a jó filmszínész, akire a gondolatai vetítődnek ki – világított be a kétféle színjátszás különbségébe Rárósi Anita. Hozzátette: a színpadi játék függ a színpad és a színház méretétől is. Ha távolabb vannak a nézők, akkor sokkal nagyobb „ecsetvonásokkal kell festeni”, mintha közelebb lennének. – A filmforgatáshoz őrületesen sok türelemre van szükség a háttérmunkák miatt, de itt a jeleneteket többször is fel lehet venni, ha valami nem tökéletes. Míg a színpadon, ha valami nem sikerült, akkor azt csak a következő alkalommal lehet javítani – sorolta a színésznő.

– Rárósi Anita vállalta, hogy megnézi a júniusi forgatás egyik jelenetét, s tanácsaival fog segíteni a gyerekeknek és nekünk felnőtteknek is – mondta Vargáné Dezső Zsuzsanna drámapedagógus. Az irodalmi színpad vezetője azt is hozzátette, a jövő héten az iskolai színpad Valahol Európában előadása koreográfusaként megismert Nemes Roland vezeti majd be a gyerekeket a tánc világába.

A június végi táborban folytatódnak a filmfelvételek az Árpád utcai tájházban, a domonkos rendi nővérek kertjében, illetve a városvédő kőfalnál. Augusztus 20-a után pedig befejezik a szabadtéri jelenetek forgatását. Őszre így már csak a bentiek maradnak.

A Nemzeti Tehetségprogram „Gyermekektől gyermekekig” pályázatán elnyert hárommilliós pályázaton egyébként 40 gyerek vett részt, egy részük a majd a filmben is látható rajzokkal. De játszik a Titkos kertben az iskola két férfitanára is. A pályázatnak köszönhetően egyébkén jártak a diákok az etyeki Korda-parkban, Budapesten a Zene Házában, s ebből állják a készülőben lévőfilm költségeit is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!