Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Úgy tűnik ugorhat a Magyarország uniós elnöksége

Az Európai Parlament ugyanis megszavazta azt a határozatot, mellyel az Európai Tanácsra akar nyomást gyakorolni, hogy az akadályozza meg Magyarország 2024 második félévére eső soros uniós elnökségét.

A 442 igennel, 144 nemmel, 33 tartózkodással megszavazott határozat szerint az EP kétségbe vonja, hogy Magyarország el tudná látni az uniós jogalkotásban fontos elnökségi szerepet. Indoklásuk szerint a magyar kormány nem tartja be az Unió alapértékeit és nem tiszteli az együttműködés elvét.

Az EP ezenkívül azt írta, amennyiben a Tanács nem oldja meg a kérdést, a Parlament teszi meg a „szükséges lépéseket”. Az EP-nek ugyanakkor nincsen döntési jogköre a kérdésben, így maximum bosszút tudna állni a Tanácson.

A határozat elemei nem újak, hiszen az EP korábban is emelt kifogásokat a magyar kormány ellen. A mostani határozat 11-es pontjában azonban leírták: az uniós soros elnökség nagyon fontos az uniós jogalkotásban, és kétségbe vonják, hogy a magyar kormány el tudja látni ezt a feladatát. Az EP, hogy arra kéri a tanácsot, találjon megfelelő megoldást a magyar soros elnökség ügyére, különben a parlament teszi meg a „szükséges lépéseket”.

Varga Judit igazságügyi miniszter a héten eleve úgy érkezett meg Brüsszelbe, hogy gyakorlatilag hadat üzent az Európai Parlamentnek. Arról beszélt, hogy a féléves elnökség alatt a jogállami kérdésekben meg kellene vizsgálni azt is, hogy ezeket az EP betartja-e.

A Tiranában tartózkodó Novák Katalin köztársasági elnök az ATV-nem azt hangsúlyozta: „Biztos vagyok benne, hogy 2024-ben az Európai Unió soros elnökeként Magyarország ismét ezt a helytállást fogja mutatni”.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!