Júliustól a védőnők felett is az állam gyámkodhat

Július 1-től átveszi az önkormányzatoktól az állam a védőnői ellátást, a Népszava cikke szerint azonban az átállás előkészítése felettébb érdekes dolgokra mutatott rá: bekameráznák őket, és a számítógépüket is ellenőrizhetnék.

Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke a lapnak azt mondta, hogy a megyei kórházi főigazgatók először azt kérték az önkormányzatoktól, hogy „jelöljenek ki kapcsolattartókat, akik segíteni fogják a védőnőket az új rendszerbe való átlépésben”.

Ezután több adatlapot is kiküldtek a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy a munkavégzésre használt helységekben kamerafelvételek készüljenek, illetve ellenőrizhetik a gépkocsi- és számítógépadataikat, de bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében – magyarázta Eszes.

Az adatbekérő lap eljutott a laphoz is, azon közlésük szerint pontosan az áll: „a munkáltató jogos érdek alapján kezeli a kamerarendszer által rögzített képmást”. Valamint ezen a lapon írnak arról is,  hogy „a munkáltató jogos érdeke alapján ellenőrizheti a számítógép, internet, hivatali e-mail és telefon, a munkavállalóhoz tartozó személygépkocsi adatait”. Az adatlapon a védőnőknek be kell írniuk házastársuk és gyermekük személyes adatait, köztük állampolgárságukat, tajszámukat, adóazonosító jelüket, lakóhelyüket, tartózkodási helyüket és értesítési címüket is.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!