Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vásárhelyi KFOR-katonák is megsérülhettek az észak-koszovói zavargásokban

Tüntető koszovói szerbek hétfőn összecsaptak a rendőrökkel és a KFOR békefenntartóival is több észak-koszovói településen A tömegoszlatásra bevetett magyar KFOR-katonák közül több mint 20-an megsérültek, köztük heten súlyosan, de állapotuk stabil.

Tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvečan településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében szolgáló katonáit, az összecsapásban a jelenlegi információk szerint más országok katonái mellett több mint 20 magyar katona is megsérült, köztük heten súlyosan, de állapotuk stabil, írta ki a Facebookjára Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A KFOR közleményében elítélte az agressziót, és azt írta, hogy az olasz és a magyar KFOR-egységek is indokolatlan támadásoknak estek áldozatul, és többen is megsérültek, a robbanások következtében töréseket és égési sérüléseket szenvedtek.

A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja, írta a honvédelmi miniszter. Később azt is közölték, hogy hétfő este elindult katonaorvosokkal és a vezérkari főnök helyettesével a fedélzeten Koszovóba a Magyar Honvédség egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe Kecskemétről. Szijjártó Péter külügyminiszter éjszaka arról számolt be, hogy a pristinai magyar nagykövet meglátogatta azt a négy magyar katonát, akik repeszsérülések miatt szorulnak ellátásra. Közülük egy katonát meg kellett műteni, de egyikük állapota sem életveszélyes.

A zavargásokban megsebesült KFOR-katonákról durva videót tett közzé a Szabad Európa. A felvételeken az látszik, hogy a helyi szerbek botokkal ütik és dobálják a NATO pajzsokkal felsorakozott békefenntartóit. A sorfal mögött pedig több sebesült katona is a földön fekszik. „Megsérültem” – hallatszik 0:12-nél egy magyar katonától, aki magyarul kiált segítségért:

Lapunk a múlt év végén számolt be arról, hogyan gyakorolták a tömegosztlatást a koszovói rendfenntartásra márciusban induló vásárhelyi katonák.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!