Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Megnyílt a nevezés az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre

A Szegedi Tudományegyetem megnyitotta a nevezést a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. A szegedi egyetem egykori, Nobel-díjas rektora előtt tisztelgő kétnapos rendezvényre a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű középiskolák diákjait várják felkészítő tanáraikkal együtt.

Az idei verseny a továbbtanulásra is hatással lehet: a 2024-es felvételi eljárásban az SZGYTV-n részt vett diákok intézményi pontot kaphatnak, amennyiben az SZTE egyes szakjaira jelentkeznek.

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt (SZGYTV), amelyre 50 magyarországi és határon túli középiskola csapatát – 3 diák és 1 felkészítő pedagógus – várják. A versenyre már most lehet nevezni az SZGYTV honlapján. A nevezési határidő 2023. szeptember 15. éjfél. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy iskolából maximum két csapat jelentkezését fogadják el a szervezők.

A XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny feladatai fizikai, biológiai és kémiai kérdéseket tartalmaznak, valamint az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merítenek, különös figyelmet fordítva Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaira és az idei év fő témájára.

Az idei verseny két témaköre: 130 éve született Szent-Györgyi Albert; A 2018 és 2022 között díjazott orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok munkássága. A verseny kérdéssorait az SZTE elismert oktatói állítják össze, a verseny tisztaságát az SZTE oktatóiból álló zsűri felügyeli.

A verseny első napján a diákok az elődöntőben mérkőznek meg. A döntőbe jutott hat csapat tagjai a második napon mérkőznek meg egymással, és értékes díjakban részesülnek.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny résztvevői a 2024. évi felvételi eljárás során az intézményi pontok táblázatában megjelölt szakokon intézményi pontot kaphatnak, amennyiben a Szegedi Tudományegyetemre adják be jelentkezésüket. Az érintett szakokat és a versenyért adható pontokat itt tekinthetik meg.

A hagyományoknak megfelelően a csapatok kreatív kategóriában is versenyezhetnek. Az idei műfaj a slam poetry. A pályamunkáikat két témában is beadhatják a diákok. Az egyik téma a „130 éve született Szent-Györgyi Albert – slammelve”. A másik „Az 1893-as év tudományos felfedezései – slammelve”. A maximum 1 perc hosszú slamvideók beküldési határideje 2023. november 13., hétfő, déli 12.00 óra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!