Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A bolti dolgozók is szünnapot szeretnének szenteste napjára

Jövőre bővülne a karácsony környéki pihenőnapok száma egy friss rendelettervezet szerint, amelyből azonban kimaradtak az ünnepek előtti bevásárlási rohamban hétfőtől vasárnapig helytálló bolti alkalmazottak. Már az idei szentestére módosítást kezdeményez a szakszervezet – írja a napi.hu.

A javaslat úgy szól, hogy a 2024-ben keddi napra eső szenteste pihenőnap lehetne, amelyet december 7-én szombaton kellene ledolgoznia a munkavállalóknak, akiknek a karácsony utáni december 27-e szinte szabad lenne úgy, hogy a pénteki napra eső munkát előre teljesíthetnék december 14-én. A rendelettervezet ugyan minden munkaadóra, de csak azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akiket általános munkarendben foglalkoztatnak, vagyis hétfőtől péntekig, napi 8 órában.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint már az idei karácsony vonatkozásában is kezdeményezik az egyeztetést az érintett minisztériummal. Bubenkó Csaba szerint nem tér ki a most megjelent tervezet például a kiskereskedelemben dolgozó, több százezer, 70 százalékában nőkből, többségében családanyákból állók körére.

Hozzátette, ők már évek óta következetesen szorgalmazzák a jogalkotóknál, hogy a december 24-e legyen a bolti munkavállalók számára is teljes mértékben pihenőnap azért, hogy az év végi hajtásban már ők is a családjukkal tölthessék a szentestét és nyugodtan készülhessenek az ünnepekre.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!