Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Két évvel ezelőtti szintre süllyedt a földgáz ára

Tavaly augusztusban 350 euró környékén járt egy megawatt fűtőértékű földgáz ára, jelenleg 25 euró környékén lehet jegyezni az energiaforrást.

2021 közepi szintre süllyedt az európai tőzsdéken a földgáz ára, amikor Oroszország elkezdte visszafogni az európai gázszállításait – tudósít a Bloomberg.

A földgáz ára 2021 tavaszától kezdve egészen a tavaly nyári, történelmi csúcsot jelentő 350 euró/megawattos szintig folyamatosan emelkedett, majd csökkenni kezdett, és bár az őszi hónapokban kisebb felpattanás történt, 2023 első öt hónapjában körülbelül 66 százalékkal csökkent az árfolyam –számolt be Bloomberg alapján a hvg.hu. A holland tőzsdén egy megawatt fűtőértékű földgázt jelenleg 25 euró alatt kötnek, ilyen alacsonyan utoljára 2021 májusában lehetett hozzájutni a szénhidrogén-forráshoz.

Az olcsó gáz kiveszi az egyik legfontosabb gazdasági fegyvert Vlagyimir Putyin kezéből, aki ellátási zavarokkal és magas árakkal zsarolta az ukrán szuverenitás mellett kiálló Európát. A gázhiány miatt több európai ország is átmenetileg újra megnyitotta a klímaváltozás elleni küzdelem részeként korábban bezárt szénerőműveit is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!