Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Akár 372 millió forintot is legombolhat jövőre az állam Vásárhelyről szolidaritás címén

2022-ben 144 milliós, idén pedig 288 milliós adót rótt ki Hódmezővásárhelyre a kormányzat.

Egyszámjegyű inflációt ígér erre az évre a kormány, az önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulásból származó bevételeit viszont közel 30 százalékkal emelné 2024-ben a központi költségvetést – derül ki a Költségvetési Tanács jövő évi büdzsétervezetet véleményező dokumentumából.

Ebben rámutatnak: „az önkormányzati támogatások részbeni bevételeként tervezett önkormányzati szolidaritási hozzájárulás összege 29,7 százaIékkal magasabb a 2023. év várható értéknél és majdnem a duplája (195,9 százaléka) a 2022. évi tényadatnak.”

Mint arról januárban beszámoltunk, a szolidaritási hozzájárulás alapja a településen működő vállalkozások iparűzési adóalapja. Magyarán minél inkább termelékeny a helyi gazdaság egy településen, annak egyre nagyobb részét kell az állam számára odaadni. 2022-ben 144 millió forintot kellett ilyen címen leróni. Az idei 288 milliós teher közel kétszer akkora, mint amennyit Makó kapott a kormánytól január elején a rezsivész enyhítésére.

A 2024-es központi költségvetési törvénytervezetből kiindulva, szolidaritási hozzájárulás címén jövőre akár 372 millió forintot is elvonhat az állam a hódmezővásárhelyi önkormányzattól.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester már bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt. Mi is megpróbáljuk ezt – jelentette ki a Népszavának Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere pénteken, miután kiderült, hogy az önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulást a kabinet jövőre 30 százalékkal emelné.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!