Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Napi 3,5 millió forintba kerül az örökölt adósság

Lefaragott adósságról, ugyanakkor emelkedő kamatterhekről is beszélt a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában Gyöngyösi Ferenc alpolgármester. Elhangzott, nagy bajban lenne a város, ha az elődöktől örökölt, több mint 10 milliárdos tartozást nem tudták volna lecsökkenteni mostanra körülbelül 4 milliárd Ft-ra, jelenleg naponta 3 és fél millió Ft-ba kerül az adósságszolgálat, amiből 2 millió Ft a kamat.

Egy korábbi rendes közgyűlésen az egyik fideszes képviselő felszólalására reagált úgy Gyöngyösi Ferenc, hogy jobb lenne a város brandje, híre, ha nem kellene még mindig a korábbi adósságot törleszteni. Az alpolgármester szerdán a VTV Időben című műsorának felvételén is kitért a tartozások ügyére.

,,Olyan négymilliárd forint körülbelül, amit az elődeinktől örököltünk, ezek hosszú lejáratú kölcsönö. Meg azért ebben az évben igencsak megemelkedtek a terhei és a kamatemelések azok bennünket is érintettek. Jelen pillanatban ennek a hitel állománynak, ezeknek a hiteleknek a napi törlesztőrészlete, ha napra akarjuk lebontani, az 3 és fél millió forint, minden naptári napra. Ebből 2 millió forint a kamat és másfél millió forint a tőketörlesztés, hogyha így le akarom egyszerűsíteni.”

– fogalmazott Gyöngyösi.

Az önkormányzat számos területen igyekszik takarékosan működni, az egyik ilyen a külterületi földutak javítása. Hódmezővásárhely az ország második legnagyobb közigazgatási területtel rendelkező városa. 800 km külterületi útról kell gondoskodni, nem mindegy hogy mennyiért.

,,2015-16-ban nettó 600 ezer forintért gréderezték, tartották karban a külterületi útjainkat kilométerenként, most ez 31 ezer Ft-ba kerül. Tehát közel tizenkilencszeres áron végezték annak idején ezt a műveletet. Ugyanaz a vállalkozó csinálja most is, mint akkor, annyi különbséggel, hogy most direktbe a városnak dolgozik és akkor egy alvállalkozója volt annak, aki elnyerte ezt a munkát a várostól.”

– tette hozzá az alpolgármester.

Kérdésre válaszolva az alpolgármester elmondta, a kirívó árkülönbség miatt vizsgálják annak a lehetőségét, hogy ebben az ügyben akár feljelentést is tegyenek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!