Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kevésbé ismert, de Radnóti Miklós 88 éve Vásárhelyen járt

Radnóti előre megbeszélt időpontban, 1935. május 25-én tett látogatást Hódmezővásárhelyen. A látogatás konkrét céljáról és menetéről Vízi Albert (1909–1982) tanár, könyvtáros számolt be 1977-ben egy visszaemlékezésében – számolt be róla a Tornyai János Múzeum oldala.

Felidézték, Vízi memoárjából kiderült, hogy Radnóti a Szent Naum ikonra volt kíváncsi, amely ebben az időben a vásárhelyi szerb ortodox templomot díszítette. A költőt Wiener Tibor (1887–1978) ortodox lelkész fogadta, és az ominózus találkozás alkalmával Wiener Radnótinak arról a macedóniai szentről, akinek szintén Naum a neve, akárcsak az ótestamentumi prófétának, azonban egyéniségük teljesen különböző.

Ennek kapcsán a Bibliából felolvasta vendégeinek Náhum próféta könyvét, amely igen nagy hatást gyakorolt a hallgatóságára. Valószínűleg ez az eleven élmény húzódik Radnóti Miklós Nyolcadik eclogájának hátterében is, ahol az ószövetségi Náhum próféta alakját idézte meg, és mint azt a vásárhelyi irodalomkutatás feltételezi maga Wiener Tibor, a szakállas, határozott hangú pópa szolgálhatott a versben szereplő Náhum próféta mintájául – fogalmazott a Tornyai oldala.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!