Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A háborúk vásárhelyi áldozataira emlékeztek

Az első és második világháború katona és civil áldozataira emlékeztek ma délután Kossuth téri és a Hősök terén álló emlékműveknél, a Kincses temető és a katolikus sírkert katonasírjainál valamint a Szent István templom falán lévő levente emléktáblánál.

Ezen a napon tisztelgünk azok előtt, akik életüket adták a hazaért, legyenek akár civilek, akár katonák – hangzott el az I. világháborús Kossuth téri emlékműnél és a háború áldozatai nevét megőrző vaslemezes alkotásnál, ahol Benkő Brigitta: Petőfi: Tiszteljétek a katonákat! című versét mondta el.
Márki-Zay Péter polgármester emlékbeszédében hangsúlyozta: erőt kell az erő ellen felmutatni, küzdeni kell a gyűlölet ellen, ez a béke záloga. – Gyilkos, hazaáruló aki megkockáztatja, hogy Magyarország szövetségesek nélkül maradjon. Nem csak a külső erők, de a belső ellenség ellen is fel kell lépnünk.  emelte ki, párhuzamot vonva a világháborúk az orosz-ukrán háború és a világ más részein fennálló feszült helyzetek tapasztalataival.

Miklós Péter történész már a Hősök terén álló II. világháborús emlékműnél mondott beszédében tette fel a kérdést: van-e olyan érdek, mely legitimálja a háborúskodást? Azt mondta az emberiségben benne van a vetélkedés, a háború.

A megemlékezők koszorúkat, virágokat helyeztek el nem csak a két háborús emlékműnél, de a Kincses temetőben lévő Hősök kertjében, a katolikus temető katonasírjainál és a Szent István templom falán lévő levente emléktáblánál.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!