Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Négy hónap alatt több mint félmilliárdosra hízott a vásárhelyi kórház tartozása

Áprilisban 161 millió forinttal nőtt az intézmény adóssága.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2023. április 30-án 82,9 milliárd forint volt. A tartozásállomány a 2023. március 31-i állapothoz képest egyenlegében 17,9 milliárd forinttal nőtt.

A tartozásállományból 51,6 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket) – olvasható a Magyar Államkincstár legfrissebb közleményében.

A szentesi kórház adóssága 364-ről 527 millió forintra nőtt az év negyedik hónapjában.

A Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ tartozása 375-ről 536 millió forintra emelkedett áprilisban.

Az orosházi kórháznál 358-ról 488 millióra hízott az adósság a múlt hónapban. 

Az Orvostechnikai Szövetségtől kapott adatok alapján a Napi.hu szerint a Szegedi Tudományegyetemnek 5,1 milliárd forintra rúg a tartozása. 

– Válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók, a brutális adóssághelyzet miatt – mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. A helyzet rendkívül lehangoló: Rásky szerint rengeteg beszállító arról számolt be, hogy idén még egyetlen forintot sem kapott az egészségügyi intézményektől, és a kórházvezetők széttárják a karjukat, mert elképzelésük sincs arról, hogy mikor tudnak majd fizetni.

A főtitkár úgy véli, az adóssághelyzet mostani alakulásában jelentős szerepe van a rezsiköltségek rendkívüli növekedésének. Márpedig az energiacégek előbb szüntetik meg a szolgáltatásukat, mint az orvostechnikai beszállítók, tehát a közműszolgáltatók még ebben a helyzetben is elsőbbséget élveznek.

A gazdasági portál rámutatott: amennyiben a kormány a szokásos „ügymenetet” követi, és év végéig nem foglalkozik a problémával, azzal nemcsak azt kockáztatja, hogy az adósság meghaladja majd a 100 milliárd forintot, hanem azt is, hogy egyre több cég fogja beszüntetni a tevékenységét. Ez pedig a verseny csökkenéséhez és ezáltal még inkább az ellátórendszer és a betegek kiszolgáltatottságának növekedéséhez fog vezetni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!