Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Chatszobában árulták a drogot – videóval

A kábítószer-kereskedelmi céllal létrehozott internetes csoportot egy 29 éves férfi működtette, a csoport tagjai pedig egymás között adták-vették a különböző fajtájú kábítószereket.

A vádirat szerint a 29 éves férfi már legkésőbb 2019 szeptemberétől különböző kábítószerek, köztük marihuána, amfetamin, MDMA kereskedelmével foglalkozott. 2020 májusától pedig már internetes alkalmazásokon keresztül terjesztette a drogot.

A vádlott egy internetes, üzenetküldő applikációt használva olyan zárt csoportot hozott létre, amelynek tagjai – köztük az ügy többi vádlottja – egymás között adták-vették a drogot. A droghálózatot működtető vádlott – aki a szintén kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó élettársával együtt a csoport adminisztrátora is volt – a chates felületen osztotta meg az általa eladásra kínált kábítószerekre vonatkozó információkat, illetve azokról többször fényképeket is csatolt. A férfi legalább 40 fős vevőkörrel rendelkezett, akik közül többen viszonteladók voltak, ezért a drog egy részét továbbértékesítették a saját vásárlóik részére. Voltak olyan csoporttagok, akiktől viszont ő maga szerezte be a továbbértékesítésre szánt kábítószereket. 

A csoport úgy működött, hogy az értékesítők beírhatták a chates felületre, hogy éppen milyen kábítószerrel rendelkeznek, akik pedig vásárolni akartak, azok megjelölhették, hogy milyen fajta kábítószert keresnek. A vevők és az eladók közötti a konkrét üzletkötés részleteinek egyeztetése már jellemzően privát üzenetekben történt. A csoport egyes tagjai az általuk értékesített kábítószer egy részét az ún. darkneten keresztül, külföldről szerezték be.

A chatszobát létrehozó 29 éves férfi ezen túlmenően, az egyik közösségi oldalon egy mintegy 1300 főből álló csoportot is működtetett, amelynek tagjai megoszthatták egymással a kábítószerrel kapcsolatos tapasztalataikat.

A nyomozók 2020 novemberében, egyszerre több helyszínen csaptak le a droghálózat tagjaira, amelynek során tőlük összesen több kilogramm kábítószert, valamint a kábítószer-kereskedelemből származó több millió forint készpénzt is lefoglaltak.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben 17 személlyel szemben emelt vádat. A jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt terheltek esetében fegyházbüntetésre irányul az ügyészi indítvány, a bűncselekmény alapesetével vádolt terheltek vonatkozásában pedig a főügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá pénzbüntetésre, valamint vagyonelkobzásra is indítványt tett.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!