Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Akkora az infláció, hogy év közbeni minimálbér emelés jöhet

A 2023-as minimálbér- és bérminimumemelésről szóló megállapodásban az szerepelt, hogy amennyiben az inflációs prognózist meghaladó lesz a fogyasztói árindex, akkor a felek tárgyalni fognak egy évközi minimálbér- és bérminimum-emelésről.

A tárgyalások idején 15-18 százalék közötti éves inflációval számolt a kormány, de még áprilisban is 24 százalékos drágulást mért a KSH, az év második felére várt lassulás ellenére is elképzelhető, hogy ennél magasabb lesz az éves inflációs érték.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbert azt mondta a 24.hu-nak, hogy a bérmegállapodás szerint nemcsak az inflációs adatokat kell figyelni, hanem azt is, hogyan alakul a bruttó hazai termék. Most éppen technikai recesszióba került az ország, de az éves várakozás még mindig pozitív. Ő arra számít egyébként, hogy az egyeztetésre mindenképp sor kerül az év közepén.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Perlusz László elmondta, hogy rendszeresek a találkozók az érdekelt felekt között. Hozzátette, azt még nem határozták meg, mikor kerüljön napirendre a minimálbér-korrekció, de erről is beszélgetnek időről időre, és számít rá, hogy júniusban fognak erről egyeztetni, de az MNB június végi inflációs jelentését mértékadó támpontnak tartja arra vonatkozóan, hogy hozzá kell-e nyúlni a bérekhez.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!