Négy tonna homokot fújtak a városháza tornyára

Ütemterv szerint halad a városházi toronyfelújítás, a homokfúvóval a különböző rétegeket távolítják el mintegy 3-400 négyzetméternyi kőfelületről.

– A homokszórással készítjük elő a felületeket, ez a tisztításukat, azaz a szennyeződések eltávolítását jelenti – mondta Hajdú József egyéni vállalkozó. Hozzátette: a homokfúvás nem olyan egyszerű a köveknél, mint a fémek esetén, hiszen, ha az előbbit nem hozzáértő ember végzi, nem szakszerűen csinálja, akkor rettentő nagy károkat tud okozni.

Ilyen védőruha kell a homokfúváshoz

A szakemberek a sérült felületeket is átdolgozzák, hogy biztosítsák a majdani új felület tapadását. A vásárhelyi születésű Asztalos György restaurátor által ellenőrzött munka során közel az eredeti, azaz még vakolat nélküli állapotba kerülnek a torony egyes elemei.

– Az egykori építők olyan szilárd, kemény kőfajtákat használtak a torony építéséhez, melyek nem nagyon mentek tönkre több mint száz év alatt sem – tette hozzá Hajdú József.

Az állványzat által takart városházi tornyon a kőfelületek előkészítésén kívül egyéb más munkák is zajlanak, így a vakolás, a minták levétele, de zajlik – a műhelymunkák mellett – a tetőszerkezet vizsgálata – tudtuk meg SzendiHorváth Györgytől.

A szakemberek a magasban. Restaurátor ellenőrzi a munkájukat.

A kivitelező Z-Door Zrt. építésvezetője azt is elmondta, hogy hamarosan a gipszfelületeket rakják fel. Az épület jobb szárnya felől pedig hamarosan már a festők kezdenek a tornyon dolgozni. A tetőszerkezetet már lekezelték gombaölőszerrel, a hiányzó részeket pedig pótolták és előkészítik a bádogosmunkákat is.

A tisztítják a torony kerengőjét is, a korlátot pedig restaurátor fogja eredeti állapotába helyezni. A munka nagyságát jól mutatja, hogy 5-6 konténernyi a toronyról lekerült hulladékot szállítottak el.

A városcímer, a toronyóra alatt. Közelről nem sűrűn látni.

– A nagyobb, hátralévő feladatok egyike a gipsz díszek felrakása mellett a kerengő helyrehozása, hogy az állványozással majd azt követően tovább haladjunk. Ugyanis át kell vizsgálni a tetőszerkezet felújítása miatt annak héjazatát.

Mint arról korábban már többször is beszámoltunk: a felújításhoz a kivitelező idén márciusban kezdett hozzá. A munkálatokat az tette halaszthatatlanul szükségessé, hogy a torony életveszélyessé vált.

A Kossuth tér a Fekete Sassal és a Bankpalotával a magasból

A munkálatokra kiírt nyílt közbeszerzési pályázatot a Kendi Imre vezette Z-Door Zrt. nyerte el nettó 257 millió forintos ajánlatával, mely 100 millióval volt kedvezőbb volt, mint a második legolcsóbb ajánlat.

Az Andrássy út torkolata, a Sarokház épülete és az ótemplom. Így látják a madarak.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!