Ingyen öntözhetnek idén a gazdák

Az adófizetők pénzét locsolhatják el a termelők.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett módosítás szerint az eredeti rendelet úgy módosul, hogy a termelők idén nem fizetnek az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat esetén, a mezőgazdasági vízszolgáltatása díját az állam a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján átvállalja.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a mezőgazdasági vízszolgáltatást végző vízügyi igazgatási szervek 2023. évi vízszolgáltatással felmerülő költségeit a vízügyi igazgatási szervek tájékoztatása alapján havonta összesíti, és az országosan összesített költségekről két ütemben, első alkalommal 2023. augusztus 25-ig, második alkalommal 2023. november 25-ig tájékoztatja a vízgazdálkodásért felelős minisztert.

A mostani rendelet alapján negyvenöt napon belül módosítani kell az idei évre vonatkozó mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződéseket, a termelőknek a 2023. évre vonatkozó, már befizetett díjat vissza kell téríteni. A hétfőn megjelent rendelet a kihirdetését követő harmadik napon, csütörtökön lép hatályba.

Az ingyenes öntözés egy előzetes hatásvizsgálat alapján, mintegy 5,4 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Mint arról beszámoltunk, Vásárhely térségében több gazdálkodó szervezett összesen már milliárdos nagyságrendű támogatást nyert öntözésfejlesztésre.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!