Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A Nemzet Tehetségeiért díjat kapott a Bethlen mestertanára

Simon Ferencet, kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetségfejlesztő tevékenységéért, egykori tanítványa Nagy Benjámin, az Eurosport kommentátora, magyar-történelem szakos tanárjelölt javasolta a rangos elismerésre.

A Bonis Bona (azaz a Jótól jót tanulni) – A Nemzet Tehetségeiért díjra pályázni kellett, de nem annak, aki szerette volna azt elnyerni, hanem egy tanítványnak, annak szülőjének vagy az iskolának.

Simon Ferencet, a Bethlen Gábor Református Gimnázium mestertanárát egykori tanítványa Nagy Benjámin jelölte az elismerésre, mint kiderült, sikeresen. A Bethlen mestertanára nem csak a diákszínpad vezetője évtizedek óta, de tehetségsegítő munkájával azon képességek kibontakozását ösztönzi, melyek egyébként – enélkül – nem biztos, hogy kiforrnának.

A díjat a napokban osztották ki a budapesti Music Centerben, melyen a 250 pályázó közül 57 egyéni díjat adtak át – három kategóriában – de átvehetett ilyet néhány magyarországi és határon túli önkormányzat is.

Simon Ferenc a díjátadón. Egykori diákja jelölte az elismerésre. Kép Simon Ferenc/facebook

– Örömmel fogadtam, amikor Nagy Benjámin azzal keresett fel, hogy jelölni akar az elismerésre, mert annak a jelölését is el kell fogadni. Az édesanyja is írt néhány karaktert arról, hogy szerinte én miért lennék arra érdemes – mondta Simon Ferenc. Aki azt mondta, a tehetséggondozásnak nagyon sok terepe van az iskolában.

– Az egyik a tanóra maga, amit minden nap zajlik. Ezen kívül ilyen számomra az innovátori munka. Az érettségi tételkönyvek is belekerültek a felterjesztésbe, melyeket Árva Lászlóval (a Németh László gimnázium igazgatójával) közösen először 2006/07-ben írtunk, majd 2017-től folyamatosan adunk közre. Minden évben kiadjuk az emelt szintű negyven érettségi tételt, az adott évre aktualizáltan. Ez az innovátori munka, s mesterpedagógusként előadásokat tartok és publikációkat készítek, ilyen a legutóbbi, A Columbo-módszer című háromszáz oldalas tanulmánykötet – sorolta. Úgy véli, hogy a legtöbb elismerést a diákjaitól kapta, Nagy Benjámin ugyanis a tanítványa és diákszínpadosa is volt, s tanítási gyakorlatát is nála töltötte.

Simon Ferenc, aki 1984-ben történelem óraadóként és napközisként a Kertvárosi Általános Iskolában lépett először katedrára, 1985 óta dolgozik a Bethlenben, ahol 1987 óta vezeti – néhány év kihagyással – a gimi egyik diákszínpadát. Napjainkig harmincnégy rendezése van, amelyek nagy részét az adott év színjátszó csapata a Bethlen-est előadásai mellett országos versenyeken is bemutattak.

– A tehetségfejlesztés eredményeként tanítványaimból több jogász, politikus (közülük egy miniszter), tanár, menedzser, autókereskedő, kommunikációs szakember vagy épp beszédíró került ki. A diákszínpadok tagjai közül ötből színművész lett: Szabó Márta és Pikali Gerda Jászai Mari-díjat vehetett át. Junior Prima-díjat kapott Fehér Balázs Benő, míg Domján Katát a US International Golden Film Awardon 2019-ben a legjobb színésznőnek választották.

De a színészként és rendezőként dolgozó Fehér András is nála szeretett bele a színház világába.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!