Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Így emelkednek az egészségügyi szakdolgozói bérek júliustól

A pályakezdők megemelt fizetése így sem éri el a garantált bérminimumot.

A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely a július 1-jétől érvényes egészségügyi szakdolgozói béreket rögzíti. Ahogyan azt a kormány már korábban kommunikálta, a béreket az év felétől 18 százalékkal emelik.

Az új bértábla szerint a legalacsonyabb fizetési osztályban – tehát a pályakezdő A besorolású szakdolgozók, védőnők és egyes egyéb egészségügyi dolgozók – bruttó 288 914 forintot kereshetnek majd július 1-től. Ennek a bruttó bérnek a nettója – ha valakinek nincs semmilyen szja-kedvezménye – 192 127 forint.

A bértáblán ez a bruttó összeg egyébként elmarad a szakmunkásoknak járó úgynevezett garantált bérminimumtól, aminek a bruttó összege idén 296 400 forint – igaz, az A fizetési osztályba azok tartoznak, akik legfeljebb alapfokú végzettséget előíró munkakört töltenek be. A már érettségit igénylő munkakört betöltők a C oszlopba tartoznak, mint látható, itt már 350 ezer forint fölött van a kezdőfizetés, a felsőfokú szakképesítéssel rendelkezők (E oszlop) már csaknem 390 ezres bruttóval kezdenek. Főiskolai oklevelet F oszloptól felfelé követelnek meg a munkavégzéshez, a H oszloptól vannak az egyetemet végzettek.

Az alapbéremelés az ápolók és az egészségügy nem gyógyító (gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli stb.) területein dolgozókat érinti. A Belügyminisztérium korábbi közleménye szerint a béremelés 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, erre a célra idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány.

Forrás: Magyar Közlöny
vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!