Elkezdődött az Andrássy út 9. homlokzatfelújítása

Nemrégiben csak felállványozták a kirakatsor patinás épületét, ma már dolgoztak is rajta, a vakolat maradékát verték le a kivitelezők.

Az Andrássy út 9.szám alatti társasház résztulajdonosaként 13 milliós célbefizetést vállal, s további 24 milliót pedig 10 év alatt visszatérítendő támogatásként kamatmentes kölcsönként folyósított a város a közgyűlés decemberi döntése alapján.

Az egykoron a Hódmezővásárhelyi Népbank székházának emelt kétszintes épület, mely földszintjén és belsejében üzlethelyiségek, az emeletén pedig lakások vannak, az egyetlen, melyen hosszú évek óta vakolat sincs. Az utoljára piros, előtte évtizedeken át szürke vakolatot annak idején azért kellett leverni, mert az nagy darabokban hullott. A renoválásra azonban  eddig sosem volt pénze a társasháznak.

Április végén felállványozták, a napokban került rá a takarófólia, ma pedig már a megmaradt vakolatot verték le

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Főosztálya azonban a homlokzat, illetve a homlokzat mögött lévő, körülbelül egy-másfél méteres tetőrész felújításra kötelezte a társasházat. Ha ezt elvégzik, megszűnik a tető beázása is. Miután az egyik üzlethelyiség és az egyik lakás tulajdonosa (az épület közel 38 százalékos arányában) a város, ezért a társasház megbízta az önkormányzatot a felújítás beszerzési eljárásnak lefolytatására. Ez sikerrel is zárult, s a társasház decemberi közgyűlése elfogadta a 37 milliós ajánlatot.

Ilyen volt 1928-ban. Fortó: Fortepan.hu

A ház ügye egyébként 10 esztendővel ezelőtt már terítékre került a város akkori közgyűlésén, akkor 52 millió forintba került volna a homlokzatfelújítás – a tetőjavítás nélkül.

A tavaly decemberi közgyűlésen Sebestyén Tibor főépítész jelezte, hogy a műemléki védelem alatt álló épületre majd a következő esztendőkben is kell költeni, hiszen a nyílászárók cseréje és a tető további javítása, illetve az udvari homlokzat felújítása is esedékessé kellene, hogy váljon. De a homlokzati, a gázkonvektorok égéstermékét a szabadba bocsátó parapetek léte is elfogadhatatlan egy műemléki épületen.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!