Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az új rendszerben a gyermekháziorvosok jártak a legrosszabbul, szakmai szervezetük, amit egy vásárhelyi gyógyító vezet, mégis hallgat

A kormányzat januártól új indikátorrendszerrel ösztönzi a jobb minőségű ellátásra a felnőtt és gyermek háziorvosokat, valamint az alapellátó fogorvosi praxisokat.

A legnagyobb veszteségeket a gyermekháziorvosok szenvedték el – írja a Népszava.

A mintegy 1474 praxis kétharmadának csökkent a bevétele, és azok fele szorult díjkiegyenlítésre.

A lapnak Póta György csepeli gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének korábbi elnöke azt mondta: ő gyakorlatilag ugyanazt tette, mint eddig minden hónapban és 100 ezer forinttal kevesebbet kapott. Azon kollégái, akik csak nagyon kevés indikátor pontot tudtak gyűjteni akár 300-400 ezer forintot is buktak volna, ha nem kapják az ideiglenes kompenzációt. 

Póta György szerint az elvárások teljesítése több mutató pontozásánál sem az orvoson, hanem a betegen múlik. Például azért jár plusz díjat jelentő pont, ha az anya meghatározott ideig szoptatja az újszülöttjét vagyis a gyermekorvos nem ír fel tápszert.

„Csakhogy ha egy anyának nincs teje, vagy bármi egyéb okból nehézségbe ütközik a szoptatás, akkor a gyermekorvos csak azért nem hagyhat éhen halni egy csecsemőt, mert az indikátor rendszerben büntetés jár a tápszer felírásáért!” 

Vagy egy másik példa: az elhízottak egy éven keresztül való szűrése, ez az első kilenc hónapban nem teljesíthető az indikátor feltétele és így automatikusan nulla pontot fog kapni mindenki, ami nyolcvan-százezer forint veszteséget jelent a praxisnak. Póta György hangsúlyozta: a zárt kassza miatt pedig, ha valamennyi praxis kiválóan is teljesít, akkor is legfeljebb azt érik el, hogy mindenki annál a pénzénél marad, amit az indikátor rendszer megújítása előtt is megkapott.

A gyermekháziorvosok szakmai szervezetének elnöki tisztét 2020 óta a Fidesz vásárhelyi politikusa, Havasi Katalin tölti be. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének hivatalos honlapján és közösségi oldalán sem találtunk arról közlést, milyen álláspontot képvisel a tagságot hátrányosan érintő finanszírozási modellről.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!