Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Közgyűlés – percről-percre

Délelőtt 9-kor kezdődik az áprilisi rendes közgyűlés a városháza dísztermében. Folyamatosan frissülő cikkünkben a történéseket foglaljuk össze.

A testület a tervek szerint tíz fő napirendet tárgyal. Illetve van egy letett anyag, ami egy okos zebra pályázatról szól.

Ha a közgyűlés a szokott mederben zajlik, napirend előtt és azok kapcsán is parázs vitára lehet majd számítani.

9.06.: Márki-Zay Péter megnyitotta a közgyűlést és megállapította, hogy a testület határozatképes, távolmaradását Kis Andrea és Bálint Gabriella jelezte. A testület 19 nyílt és 5 zárt ülési előterjesztéssel kapcsolatban fog dönteni.

Megkezdődött a díszközgyűlés, melyen a Mátray Attila-díjat adják át.

Az önkormányzat által alapított elismerést ez alkalommal Ferkovics Menyhért vehette át Márki-Zay Pétertől.

Márki-Zay Péter és Ferkovics Menyhért

Ferkovics Menyhért, azaz – ahogy sokan ismerik és tisztelik városszerte: Menyus, Hódmezővásárhely szülötte, a Csomorkányi Szolgáltató és Foglalkoztató Szociális Szövetkezet alapítója, igazgatósági tagja. 

Épületasztalos szakoktatóként dolgozott öt éven keresztül az egykori 602. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben, kamatoztatva hozzáértését, átadva tudását a fiataloknak. 2012 óta vállal közéleti szerepet közösségében, azóta a helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője. Munkájával – a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának delegáltjaként – segíti a Szociálpolitikai Kerekasztalt. Az egyetlen cigány származású tagja a szociális bérlakások odaítéléséről is döntő Lakásügyi Tanácsadó Testületnek. A közgyűlés szociális és egészségügyi bizottsága külső bizottsági tagja, s a Cigány Nemzetiségi Tanács tagja. 

A családi háttér meghatározó az életében. A legjobb tudása szerint, aktívan képviseli a vásárhelyi cigányság érdekeit. Együttműködés, kompromisszumkészség, érdekérvényesítés jellemzi munkájában. Véleménynyilvánítása, szókimondása, nyíltsága teszi színessé egyéniségét.  Széles körben népszerűsíti a roma kultúrát. Ismeri, tartja a cigány szokásokat. Törekszik a hagyományok megőrzésére, átörökítésére. Konstruktív módon, nagy körültekintéssel érzékenyíti a romákat. A társadalmi normák hiteles továbbadásában, saját példamutatásával jár elől. Szociális érzékenysége minden megjelölt területen figyelemmel kísérhető. Értékes hídember, aki közvetít a többségi társadalom, illetve a romák felé egyaránt. Több évtizede végzi áldozatos munkáját a helyi cigányságért – hangzott el a méltatásában.

Ferkovics Menyhért megköszönte az elismerést, majd a Kucu banda zenélt.

9.37.: Szünetet rendeltek el, a közgyűlés a díszközgyűlést követő állófogadás után kezdődik meg.

10.05.: Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött meg a közgyűlés. Cseri Tamás és Márki-Zay Péter a Tatár-ügyről kezdett vitatkozni. Márki-Zay Péter azt mondta, a városházán nem tűr el politikai aktivitást a dolgozóktól A polgármester szomorúnak tartotta, hogy a távozott egykorú jegyző sajtóbotrányt generált, pedig ő tárta fel a városi lakásvásárlási botrányt vagy a terrakotta baglyok vásárlását, illetve a batidai Lázár-kastélyhoz vezető út ügyét. A polgármester kérte a fideszes képviselőt, ha törvénytelenséget észlelnek, járjanak el az ügyben.

Benkő Zsolt képviselő a polgármester által használt fideszes jelzőt méltatlanak találta, hiszen a helyi ellenzéki képviselők polgári gondolkodási konzervatív emberek, s csak ketten fideszesek. Azt is elmondta, aggódva figyelik azt, ami a polgármesteri hivatalban történik (utalt a jegyző és az aljegyző távozásáról). Azt kérdezte, van-e valaki, aki elmondja a teremben, mi annak az oka, hogy az utóbbi években öt jegyző és több aljegyző is távozott a városházáról.

Márki-Zay Péter elmondta, május 4-vel lesz új jogi irodavezető, illetve április 30-ig lehet jegyzőnek jelentkezni, több jelentkezővel is tárgyaltak. Május 23. az aljegyzői pályázat határideje. Joó Anikó aljegyző távozásáról pedig azt mondta, próbaideje alatt döntött arról, hogy a Tatár-ügyben nem szeretne eljárni.

Hozzátette, a városházán olyan környezetben dolgoznak, ahol vannak kiszivárogtatók, ami a hivatalban történik (ahol nincs mit titkolni), az perceken belül eljut a Lázár Jánoshoz köthető helyi médiához.

Cseri Tamás azt mondta a polgármesternek, ha rávilágítanak valami ordas nagy hibájára, másról kezd beszélni. Márki-Zay Péter erre megismételte, a helyi választási bizottság munkájába jelöltként nem avatkozott be.

Mire Cseri elmondta, ön nyomta be Kecskés Fannit, az egyik aktív támogatóját, az ügyvédje lányát. Szerinte ez nem a törvényesség übermagas foka. A volt jegyző erre azt mondta, hogy Kecskés Fannit a polgármester jelölte.

Márki-Zay Péter erre azzal reagált, nem nyomta be a bizottságba, Tatár Zoltán pedig arra panaszkodott, hogy mind az öt jelölt vérfideszes, erre a polgármester javasolta Kecskés Fannit, de semmiféle nyomást nem gyakorolt a jegyzőre, de csak fideszes tagokkal nem lett volna hajlandó megszavazni a választási bizottság összetételét. kecskés Fanni egyébként nem volt tagja a Mindenki Magyarország Mozgalomnak. A képviselő és a polgármester hosszan vitatkozott erről.

10.46.: Előkerült a Szabadság téri patkány ügy is. Márki-Zay Péter részletesen ismertette az ügyben a város által tett lépéseket.

10.48.: Feje Péter a Gyulai József akadémikus emlékünnepségére, majd emléktábla avatására invitált mindenkit, majd Márki- Zay Péter lezárta a napirend előtti hozzászólásokat.

A közgyűlés elfogadta az idei első negyedévben lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót. A szikáncsi településrészi önkormányzat tavalyi munkájáról szóló beszámolót szóbeli kiegészítésben Benkő Zsolt elmondta az orvosi rendelés és a rendelő állapotával kapcsolatban nem tudta megnyugtatni a helybélieket, Szikáncson a közterület állapota rendezetlen, ellentétben a többi településrésszel, így Erzsébettel, Batidával vagy Kútvölggyel. Kiderült Szikáncson eddig elmaradt a fűnyírás. Kérte, hogy itt is hetente egyszer történjék ellenőrzés. Az egyetlen közmunkás a képviselő tudomására szerint betegállományban van.

Márki-Zay Péter a mobiltelefonos és a buszos panaszokkal kapcsolatban a város eljárt már korábban a szikáncsiak jelzés alapján. Gyöngyösi Ferenc alpolgármester elmondta, hogy a múlt héten kapott a nagy fűről jelzést, egy csapat azóta már levágta a füvet. Kérte a képviselő, ezzel a panasszal neki szóljon. A beszámolót a testület egyhangú szavazattal fogadta el.

11.03.: A közgyűlés a lakosságszolgálati iroda tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót is elfogadta. Elhangzott, tavaly közel 13 ezer sorszámot húztak a hozzájuk érkező vásárhelyieket. Lőkösné Nagy Sarolta képviselő kérdésére elhangzott, a tulajdoni állapotot, hitelfelvételt stb., nem befolyásolja a házszámozás országosan elrendelt revíziója. Krupiczer Ferenc arról érdeklődött, hogy az engedély nélkül a közterületen tárolt törmelék ügyében hogyan járnak el, s a felszólítástól mennyi idő telik el a következő lépésig (15. nap). Fejes Péter azt tudakolta, hogy a Kalmár iskola körüli füvet kinek kell levágnia a sulinak vagy a városnak? Akkora a fú, hogy az oroszlán már eltűnik benne, de a zsiráf még kilátszik.

Márki-Zay Péter elmondta, az ingatlan tulajdonosa, azaz a szakképzési centrum feladata. A polgármester a város közterületek állapotát kiválónak minősítette. Elmondta, hogy a felmérések szerint a vásárhelyiek a legelégedettebbek a közterület állapotával.

11.17.: A testület elfogadta a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ intézményei beszámolóját.

A Vásárhelyi Médiacentrum NKft. tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját szóban kiegészítő Kozó Attila ügyvezető kiemelte a legfontosabb előrelépést a híradó arculat- és stílusváltását jelentette. A Város Televízió törekszik arra is, hogy legyen jelen az online világban is, jelen van a youtube-on és a Facebookon. Hangsúlyozta vigyáztak a város pénzére, igyekeznek a tervezett kiadásokon belül maradni. Tavaly a VTV kevesebb pénzből működött, mint 2017-ben.

Lőkösné Nagy Sarolta azt kérdezte, lehet-e tudni, hányan nézik kábelen a tévét. Kozó Attila elmondta négy kábelszolgáltatóval van szerződésük a Vodafonnal, a Digivel és Telekommal. Arról nincs felmérésük, hogy kábelen hányan nézik a lineárisan, azaz valós időben a VTV-t, ezt csak közvélemény-kutatással lehetne megtudni.

Cseri Tamás azt kérdezte, az a munkatársa, aki a reklámfelületet árulja, hogy történik a számonkérése? Kozó Attila elmondta: nincs ilyen munkatársuk, 11,5 fővel működik a cég, míg 2017-ben 15-17-en voltak, az utóbbi időben csak tévéműsort szolgáltattak. Hozzátette, hirdették az állást, de nem akadt jelentkező. 2017-ben a ( tévét működtető) Szerdahelyinek 10 millió alatt volt a hirdetés összege, s ebből 7-8 millió kormányzati hirdetés volt.

Krupiczer Ferenc megerősítette, hogy a Digi tévén ő látja a városi tévé adását. Lőkösné Nagy Sarolta azt kérdezte, az ügyvezető keresi-e a helyi vállalkozásokat hirdetés ügyben? Kozó Attila azt mondta, nem olyan mértékben tud ezzel foglalkozni, ahogy ezt egy értékesítő tehetné. tegnapelőtt 2-3 cégnek az adott árajánlatot, de közben tartalomkészítéssel is foglalkozik. Eredményesebb pályázatokat készített.

Cseri Tamás az elhangzottakból azt szűrte le, hogy vásárhelyi cégnél nem vonzó dolgozni, ahogy a városházán sem és Hódmezővásárhely egyáltalán nem vonzó. Márki-Zay Péter emlékeztette arra, hogy a harminc a városházán felmondott munkavállaló a kormányhivatalba távozott, de pótolni tudták őket. Azt mondta, a 2017-ben a tévénél dolgozók nem tudták kitermelni a saját bérüket, miközben most a korábbi 17 ember helyett 11,5 végez sokkal több, és hatékonyabb munkát.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester azt mondta, sikerült váltani azt a korábbi brandet, mely a legmagasabb adót szabta ki és amely úgy eladósodott, hogy ma is napi 3,5 milliót kell törlesztenie a városnak. Ebből negyven utcát és az összes játszóteret is fel tudnánk az idén újítani.

11.44: Berényi Károly alpolgármester azt kérdezte Cseri Tamástól és a pártjához kötődő médiától, mit tesz, hogy a városi brand hírneve javuljon? Mit segített Lázár János országgyűlési képviselő a városon? Majd emlékeztetett a Göbl Vilmos által írt levélre, miszerint nem szeretnék, ha a városról pozitív hírek jelennének meg. Márki-Zay Péter emlékeztette hogy a helyi rádióba még pénzért sem mehet be a városvezetés. Elmondta, ha Lázár János büszke a tram-trainre és a kórház fejlesztésére, akkor Cseri Tamás is legyen büszke rá. És hosszan sorolta is a fejlesztéseket. Hozzátette, a város vonzerejét jellemzi, hogy Kishomokra sok fiatal szegedi család költözik ki.

Cseri Tamás viszontválaszában arcátlannak nevezte Berényi Károlyt, aki őt egy bejegyzésében emberi hulladéknak nevezte. Kérte, hogy akkor ne kérje számon képviselőtársát. Cseri hangsúlyozta: a Lázár János-brand makulátlan, nem sérült, míg a Vásárhely brand igen.

Benkő Zsolt méltatlannak tartja, hogy a nézők hangosan méltatlankodnak ha Cseri Tamás felszólal. A képviselő szerint van helyi hirdetési piac, hiszen a Szuperinfo is jelen van a városban, azaz úgy látja, a városi tévé számára ebben van fejlődési lehetőség. Márki-Zay elnézést kért a maga és mások nevében is a nyomdafestéket nem tűrő hozzászólásért. Felhívta a figyelmet, hogy a KESMA médiaholding propagandasajtói sem élnek meg állami hirdetések nélkül.

Berényi Károly Cseri Tamásnak azt mondta, túl van egy karaktergyilkosságon, a gyerekét nem engedik vásárhelyi iskolában dolgozni, s úgy érzi folyamatosan provokálják is. Bocsánatot kért tőle, azért aminek egy facebookos bejegyzésben nevezte. Úgy gondolta, a politikai csörték nem a közgyűlésbe valók, ott a város érdekeiről kellene beszélni. – Nem a Fidesszel, hanem Cseri Tamással és körével van – mondta.

Horváth Zoltán képviselő úgy tudja egy negyvenegynéhány ezres városban lenne azért hirdetés, Ezt a fociklub egy kiadványánál is tapasztalta.

Horváth Zoltán szerint van hirdetői potenciál a városban. Maga is megtapasztalta

Márki-Zay Péter azt mondta, a Médiacentrumnak képes lenne valaki havi hárommilliós reklámbevételt hozni, akkor az havi 900 ezer forintos jövedelmet kapna.

Cseri Tamás mindezért megdicsérte a polgármestert. S elmondta, az az ellenzék dolga, hogy szóvá tegye, ha hiányosságokat tapasztal. Gyöngyösi Ferenc közölte az együttműködés is az ellenzék feladata lenne.

Fejes Péter azt mondta, a fideszes képviselők dolga a kritika megfogalmazása, de az együttműködés is. Márki-Zay Péter azt mondta, hogy a nem ritka alkalom, hogy döntéseket nagyrészt konszenzussal hozza a testület, annak ellenére hogy a közvetítésekből az derülhet ki, hogy csak folyamatosan veszekednek. Ha a kötelező politikai feladatokat letudtuk, a testület tagjai konstruktívan együttműködnek.

12.23.: A testület 8 igen és 4 nem szavazattal elfogadta Médiacentrum beszámolóját, a közgyűlés 13.15-kor folytatódik.

13.30 – folytatódik a közgyűlés. A testület a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról szóló beszámolót elfogadta, ennek részleteiről később olvashatnak hasábjainkon.

13:39 A Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ 2022-es évi beszámolóját tárgyalja a közgyűlés. Domjánné Szánási Edit megbízott igazgató elmondta, hogy az elmúlt év legnagyobb feladata
az összintézményi struktúra alapján a feladatmegosztás és a tevékenységek összehangolása volt. Az
összintézmény élén álló főigazgató munkáját a tagintézmények igazgatói segítették, bár a többszöri
vezetőváltás az év során megnehezítette a munkavégzés gördülékenységét. További hátráltató tényezők
az energiaválság kezelésére irányuló megszorítások voltak, amik egyes telephelyek teljes vagy részleges bezárását eredményezték 2022 novemberétől. Ezek ellenére a szakmai munka töretlenül folyt, így a város lakosságának kulturális igényeit mindhárom intézményegység a saját profiljának megfelelően hiánytalanul ki tudta szolgálni. A polgármester elismerősen nyilatkozott a könyvtár fejlődéséről, Fejes Péter pedig megjegyezte, hogy reméli idén megoldódik a könyvtár akadálymentesítése. A beszámolót a testület 12 igen, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

13:45 Gazdasági társaságonként szavaznak az üzleti tervekről, a HVSZ ZRT, a HMSZ Nzrt. és a Médiacentrum vonatkozásában.

A bizottság nem támogatta a HVSZ Zrt 2023-as tervét, pedig a tervezés során mindent próbáltak figyelembe venni, úgy az energia, mint az üzemanyag árak emelkedését. 4, 191 milliárd mérlegfőösszeggel és 171,4 millió adózás előtti veszteséggel terveznek. Márki-Zay Péter elmondta, hogy ő is leült a vezetőkkel és Cseri Tamásnak megnyugtatásul Vásárhely makulátlan brand-jét szemléltetve, 52 pályázat érkezett a vezérigazgatói pozícióra. Jelenleg Varga Ferenc vezeti az önkormányzati céget. A polgármester szerint is indokoltak ezek a számok, az ülésen elmondta, hogy lehetnek arról viták, hogy a háborús szankciók vagy Orbán gazdaság-politikája miatt van válság, de az biztos hogy válság van. Jelenleg a korábbi 4 %-os kamat helyett 17%-ot kell fizetnie a cégnek az előző vezetés során felvett hitelek után. A távhő sajnos államilag szabályozott áron van, árat emelni a HVSZ öt fogyasztó esetében tudott, mert mindenki más lakossági vagy állami szabályozás alatti árat fizetnek. Ezek olyan külső tényezők, amiről nem tehetnek a cégek vezetői.

A HVSZ Zrt üzleti tervét 9 igennel fogadta el a testület.

A HMSZ Nzrt. üzleti tervét szintén nem fogadta el a bizottság. Pintér Éva gazdasági vezető a HMSZ Nzrt üzleti tervét is bemutatta. 1,57 milliárd mérlegfőösszeggel és 291 millió forint veszteséggel számolnak. A gazdasági vezető elmondta, hogy a HMSZ-nél dolgozók 51%-a minimálbéren vagy garantált bérminimumon van, ezért az ő esetükben a kötelező 10%-os béremelés jelenik meg nagy összegben a tervben.

A polgármester elmondta, hogy a cégeknél a korrupciógyanús tevékenységeket sikerültfelszámolni, nem faragnak ott már borosládákat és nem fagyasztanak vadhúsokat. Lőkösné Nagy Sarolta képviselő kérdésére elmondta a gazdasági vezető, hogy nem kapnak állami normatívát semmilyen tevékenységükre és pályázati lehetőségeik sincsenek.

A testület 9 igennel elfogadta a tervet.

A Médiacentrum tervét sem fogadta el a bizottság. Kozó Attila ügyvezető igazgató üzleti tervében elmondta, hogy minden hasonló cég belsősökkel (alkalmazottakkal) valamint külsősökkel (vállalkozókkal) dolgozik. Ennek aránya változott a tavalyi évben (részben a KATA eltörlésének köszönhetően). Bemutatta azt is, hogy nagyon megfeszített tempóban dolgoznak csökkentett létszámmal. Viszont az NMHH-tól nyertek 10 millió forintos támogatást. A délelőtti szekcióban már hosszas vita volt a Médiacentrum reklámbevételéről, akkor megállapodtak a közgyűlés előtt abban, hogy havi hárommilliós reklámbevétel megtermeléséért 30%-os jutalékot, azaz havi 900 ezer forintos jövedelmet fizetne a cég.

Horváth Zoltán megkérdezte, hogy a költségvetés, amit februárban megszavaztak ezeknek a cégeknek, az fedezi-e ezeket az üzleti terveket. A polgármester válaszolt, elmondta hogy az üzleti tervek feszesebb költségvetést tartalmaznak, de szerencsére a villany ára is olcsóbb, ezért a tervek mindenképpen tarthatóak.

A Médiacentrum üzleti tervét 8 igen, egy tartózkodás és 4 nem szavazattal elfogadta a testület.

14.10 – LED-csere program lesz Vásárhelyen, háztartásonként 3 LED-es izzót lehet majd kapni. A testület most szavazta meg az együttműködési megállapodás jóváhagyását a projektet lebonyolító CYEB Energiamegoldások Kft-vel.

14.20 – Megállapodásról szavazott a testület az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete között, az ukrán menekültek ellátásáról. A polgármester elmondta, hogy ez egy win-win megállapodás a város és a Vöröskereszt között. Azt is kihangsúlyozta, hogy a lakásokat nem a vásárhelyiek elől veszik el a menekültek, hiszen a Csengettyűközi lakásokat nem használhatnánk másra.

A testület egyhangúan elfogadta a megállapodás létrejöttét.

14.25 – A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kért tulajdonosi hozzájárulást az Eötvös József Technikumban nyílászárók miatt. Egyhangú, 11 igennel megszavazták.

14.30 – Újabb Okos-zebráról döntött a testület, amit ismét a Generali Biztonságért Alapítvánnyal közösen valósítanak majd meg. Ezt a pályázatot a Holló-Szigligeti utca találkozásánál lévő helyre adják majd be.

14.35 – A Czirbusz Piroska Emlékére a Hódmezővásárhelyi Művészetekért Közalapítvány Kuratóriumának új tagja Berényi Károly, aki a kuratórium alapító tagja.

14.45 – A polgármester szabadságáról tájékoztatják a közgyűlést. Ennek kapcsán Cseri Tamás képviselő kért szót, és felsorolta hogy mely júniusi napokon szerepelt a kikért közérdekű adatigénylésének válaszában ellentmondás a social mediában szereplő videókkal összevetve. Ekkor Márki-Zay Péter elővette naptárát és tételesen felsorolta, hogy azokon a napokon milyen tevékenységet végzett polgármesteri minőségében. Gyöngyösi Ferenc és Krupiczer Ferenc is kiállt a polgármester mellett. Mindketten elmondták, hogy egy polgármester munkája nem feltétlenül helyhez kötött.

Cseri Tamás azt is elárulta véletlenül, hogy több közvéleménykutatást is végeztek a városban, amelyek során Márki-Zay Péter polgármesteri munkavégzését is mérték. A polgármester elmondta, hogy a Fidesz hazugságain kívül soha senki nem kritizálta polgármesteri munkáját. Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy a Nézőpont közvéleménykutató azt is megjósolta, hogy 2019 októberében a Fidesz fog nyerni.

Gyutay Katalin képviselő felhívta a figyelmet a hosszas vita után, hogy már mindenki túllépett minden időkeretet a felszólalásaiban. Ennek ellenére Cseri Tamás ismét szót kért és kapott. Megkérdőjelezte a kemping felújításának létjogosultságát, csak azt nem vette figyelembe, hogy a kemping még meg sem nyitott teljes kapacitással. Később beismerte, hogy parttalanná vált a vita.

15.10 – Elkezdődött a civil szervezetek támogatásáról a szavazás. Összesen 23 millió forinttal támogatja a város a civileket.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!