Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Felállványozták az Andrássy út 9. utcai homlokzatát – indulhat a felújítás

A kirakatsoron lévő, vakolat nélküli épület homlokzati renoválását és a tetőjavítást résztulajdonosaként 13 milliós célbefizetéssel támogatta a város, s további 24 milliót pedig 10 év alatt visszatérítendő támogatásként kamatmentes kölcsönként folyósított.

Ma állványozták fel a épület utcai homlokzatát. Mint arról korábban beszámoltunk, a decemberi közgyűlésen született döntés arról, hogy az egykori Népbankként működött épület homlokzati felújítását a város 13 milliós célbefizetéssel és 24 millió – tíz év alatt visszatérítendő támogatásként – kamatmentes kölcsönnel segíti. A közgyűlésen egyébként Sebestyén Tibor főépítész jelezte, hogy a műemléki védelem alatt álló épületre majd a következő esztendőkben is kell költeni, hiszen a nyílászárók cseréje és a tető további javítása, illetve az udvari homlokzat felújítása is esedékessé kellene, hogy váljon. De a homlokzati, a gázkonvektorok égéstermékét a szabadba bocsátó parapetek léte is elfogadhatatlan egy műemléki épületen.

Az egykoron a Hódmezővásárhelyi Népbank székházának emelt kétszintes épület, mely földszintjén és belsejében üzlethelyiségek, az emeletén pedig lakások vannak, az egyetlen, melyen hosszú évek óta vakolat sincs. Az utoljára piros, előtte évtizedekig szürke vakolatot annak idején azért kellett leverni, mert az nagy darabokban hullott. S a renoválásra eddig sosem volt pénze a társasháznak.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Főosztálya azonban a homlokzat, illetve a homlokzat mögött lévő, körülbelül egy-másfél méteres tetőrész felújításra kötelezte a társasházat. Ha ezt elvégzik, megszűnik a tető beázása is. Miután az egyik üzlethelyiség és az egyik lakás tulajdonosa (az épület közel 38 százalékos arányában) a város, ezért a társasház megbízta az önkormányzatot a felújítás beszerzési eljárásnak lefolytatására. Ez sikerrel is zárult, s a társasház decemberi közgyűlése elfogadta a 37 milliós ajánlatot.

A ház ügye egyébként 10 esztendővel ezelőtt már volt a város közgyűlése előtt, akkor 52 millió forintba került volna a homlokzatfelújítás – a tetőjavítás nélkül.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!