Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Országos hírnévre tettek szert a Szabadság téri patkányok

Az önkormányzat a múlt héten kapott lakossági bejelentést a Szabadság téri játszótér közelében elszaporodott rágcsálókról, s azonnal intézkedett. Holnap délutánra pedig lakossági fórumot is hirdettek. A képen a riadalmat okozó patkányok egyike.

A patkányok közben olyan országos hírnévre tettek szert, mint annak idején a ma már rég nem létező Észak utcai telepen vagy Mindszenten elszaporodott vaspondrók.

A földben lévő lyukakból előmászó patkányokról készült videó terjedt a múlt héten előbb a közösségi médiában, majd a hírportálokon is.

A felvétel készítő, majd kiposztoló férfi azonban ma nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, arra hivatkozva, hogy sürgősen berendelték dolgozni. Ahogy a patkánylyukak melletti házak több lakója sem, mondván a játszótér felőli oldalra a házuknak nem nyílik kapuja, így arra nem közlekednek. Olyan gyerekük, meg unokájuk pedig nincs, aki hintázni oda levinnének. A patkányinvázióról is csak a hírekből, az internetről vagy a televízióból értesültek. Patkány pedig nincs a házukban – bizonygatta egy férfi. Aki azt mondta, hogy az egyik tanyáról költözött be a Szabadság térre, azaz tudná, ha lennének a házban rágcsálók.

Pedig a patkányok ma kora délután is ott voltak a játszótér mellett, egy példány annak ellenére ki-kidugta az egyik fa melletti lyukból a fejét, hogy összes lyukba patkányirtó került.

A patkánylyukak egy része. Mindbe méreg került ma

– Már tőlünk a másodikról is ment lefelé egy patkány, s a lányom nagyon megijedt tőle, mert ha megzavarják, a patkány visszafordul és támad – panaszolta Mezei Horváth Mária az egyik lakó. – Itt, pont az erkélyem alatt van aláfúrva az egész játszótér. Láttam reggel már mérget fújtak beléjük és bekerítették a területet – tette hozzá azzal, hogy a kiskutyákat a patkányoktól és a méregtől is félti. Úgy tudja, hogy már két éve az egyik szomszédja gáztűzhelyébe is belefészkelt a patkány. Emiatt a közös képviselő a lépcsőházban helyezett el patkányfogót.

– A múlt hét második felében érkezett több jelentés az önkormányzathoz, hogy látható a patkányok jelenléte a játszótér melletti területeken – mondta Blaskovics Kristóf. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoport ügyintézője hozzátette: a bejelentést követően a város azonnal megrendelte a szerződött alvállalkozótól az eseti irtást. – Olyan a szerződésünk vele, hogy negyedévente kérés nélkül is elvégzi ezt. Ma ismét kihelyezte a mérget, a szokásos anyagok használatát kiegészítette egy speciális, a járatokba fújt géllel, mely elegendő, ha a patkányok érintkeznek vele.

A patkánylyukas két területet körbe is kerítették és figyelmeztető feliratot is helyeztek el.

A figyelmeztetés

Miután a játszótérnek helyt adó terület alatt jelentős csatornarendszer fut és ülepítőakna is van, a város az Alföldvíz Zrt-vel is felvette a kapcsolatot, hogy az a szennyvízcsatornában is végezze el a rágcsálóirtás. Az nem csak ezt tette meg, de nagynyomású vízzel neki is állt átmosni a rendszert.  

A város más lépéseket is tett ma. Abban a két Szabadság téri épületben is megtörtént a rágcsálóirtás, mely önkormányzati fenntartású, a többi társasház közös képviselőjének pedig jelezték, hogy a lakóközösség dolga megrendelni azt.

Az önkormányzat SOS lomtalanítást is megrendelt, hogy a tetőtértől a pincéig ki lehessen takarítani a patkányoknak is hajlékot adó lomoktól a házakat.

A helyzet miatt holnap délután 5-re pedig lakossági fórumot hívtak össze a játszótérre.

Az önkormányzat közleményt is adott ki a történtek miatt, amiben azt is leírták: Önkormányzatunkhoz, illetve az önkormányzati céghez nyilvántartásunk szerint az idei évben hasonló bejelentés egészen múlt hétig nem érkezett, a tavalyi bejelentésekre is minden alkalommal, ahogy az idén is, azonnal kértük a szerződött rágcsálóirtóink soron kívüli beavatkozását.  Amúgy önkormányzatunk a kötelező évi két alkalom helyett háromhavonta végez Hódmezővásárhely teljes területén rágcsálóirtást. A legutolsó teljes körű közterületi irtás márciusban volt. Abban az esetben, ha lakossági bejelentés érkezik rágcsáló-problémával kapcsolatban, akkor az önkormányzat eseti megrendeléssel szokta keretszerződésének a terhére megrendelni az irtást. Keretszerződésünk 2.224.000 forint értékben tartalmaz – 2 éven keresztül – negyedévenként a teljes város területén irtást és további évi 20-30 lakossági bejelentésre rendelt eseti megrendelést.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!