Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Műveltségi vetélkedő volt a Mátyás utcai olvasókörben

A költészet napjára és Petőfire is emlékeztek rendhagyó módon a Mátyás utcai olvasókör tagjai: műveltségi vetélkedőt szerveztek.

Az eseményről dr. Berényi Károly alpolgármester is beszámolt Facebook-oldalán, ahol azt írja, hogy az elmúlt évhez hasonlóan, a Mátyás-utcai Olvasókörbe is kapott egy meghívást a költészet napi műveltségi vetélkedő zsűrijében való részvételre. A megtisztelő felkérést persze elfogadta, tudva azt, hogy „a feladat elvégzésével én is csak nyerhetek. Erre persze biztosíték volt az a több éves tapasztalat is, amit a hasonló műveltségi vetélkedők során szerezhettem. A szervező személye volt számomra a legfőbb garancia. Kis Ernő, aki már több mint 20 éve gazdagítja a vásárhelyi kulturális vetélkedők sorát, a „Mikulás kupával” beírta nevét a város közösségszolgáló, -formáló történetébe. Tavaly decemberben zajlott le az általa szervezett 21. műveltségi vetélkedő.”

A hétvégi költészet napi vetélkedő során 10 féle kérdéscsoportban mérte össze tudását, az összesen 17 főből álló, 4 versengő csapat.

Berényi Károly hosszasan sorolja az érdekesebbnél érdekesebb és furfangos kérdéseket és megfejtéseiket.

„Bemelegítésként zenei részleteket hallgatva kellett a zeneszerzőre és a mű címére tippelni. Például Vivaldi: Négy évszakából melyik évszak volt hallható, vagy Rossini Tell Vilmosának nyitányát felismerve, a magyar kártya melyik lapjára gondolhatunk? Válasz: a makk felsőre…

Villámkérdésekkel folytatódott a verseny, először persze József Attilával kapcsolatban. Pl. hogy hívták József Attila vásárhelyi sógorát? Válasz: Dr. Makai Ödön. Vagy pl. József Attila utolsó szerelme? Válasz: Kozmutza Flóra… Összesen 13 kérdésre vártuk a válaszokat.

Utána következett Petőfi Sándor, a 200 éves évforduló kapcsán. Pl. Melyik településen indult képviselőjelöltként Petőfi? Válasz: Szabadszálláson. Vagy pl. Hány éves korában vonult be önkéntesen katonának? Válasz: 16 évesen…

13 szavalatrészletet hallgatva kellett a továbbiakban felismerni a verset és alkotóját…

És nem is sorolom tovább az ötletes és helyenként nagyon nehéz, komoly tudást igénylő feladatokat. De azért egyet még feltétlenül ide idézek, annyira különleges és szórakoztató volt. Verseket kellett felismerni… én úgy fogalmaztam, hogy kétszavas „halandzsa” nyelven. A címe a feladatkörnek, amelyben 10 versrészlet szerepelt a következő volt: „Micsinál a kicsoda”.

Egy példával szemléltetem: Petőfi Sándor: Megy a juhász a szamáron című versének első versszaka így szólt:

Micsinál a kicsoda micsodán,

Meddig ér a micsodája;

Mekkora a kicsoda, de mekkorább

Micsodája.

A közérthetőség kedvéért, magyarra fordítva a versszak:

Megy a juhász szamáron,

Földig ér a lába;

Nagy a legény, de nagyobb

Boldogtalansága.

És volt, aki kitalálta a „halandzsa” szöveg alapján!! És volt még ilyen kilenc…

A 10. utolsó, szintén zenei feladat: a csapatok karaoke versenye volt, amiért – a zsűri pártatlan döntése alapján – mindenkinek egyformán maximális pontszám járt.

Az első három, dobogós csapat „arany” serleget és oklevelet kapott. A negyedik helyezett pedig, hogy kedvét ne veszítse és legközelebb is eljöjjön, vigaszdíjat és szintén oklevelet kapott.

Végül 3 órával a vetélkedő kezdete után megköszöntük Kis Ernőnek és tanár fiának, Rolandnak az áldozatos szervező és lebonyolító munkájukat, a kitűnően összeállított, színvonalas feladatokat!

Bubikné Török Mária a Mátyás-utcai Olvasókör elnöknője búcsúzóul kiemelte a mi véleményünkkel egyezően, hogy itt mindenki gazdagodott a mai nappal, és ismét sokat tanultunk kellemes, baráti körülmények között. Én is megköszöntem a lehetőséget, hogy a kedves zsűritársak (Tót Sámuelné Iduka, az Olvasókör pénzügyi vezetője és Dr. Sípos Georgina, a Polgármesteri Hivatal munkatársa) mellett, már nem először, én is aktív részese lehettem a költészet napi vetélkedőnek.” – írja Berényi Károly.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!