Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Újra a Dél-Alföldön vannak a fekete gólyák

A fekete gólyák az emberi településeken költő, jól ismert fehér gólyák rokonai, de velük ellentétben kerülik az embert, inkább az erdők rejtekében fészkelnek. Március második felében a fekete gólyák is visszatértek a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira.

A nemzeti park arról adott hírt, vízhez kötődő fajról lévén szó, a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül elsősorban a Körös és a Maros folyó árterében költenek. A Maros-ártérben a korábbi években két fészek volt ismert, de tavaly is csak az egyik fészek volt aktív. Idén március végén észleltük az első fekete gólyát, a tavaly is aktív revírben. Ez feltehetően a hím példány, amely megérkezése után azonnal elkezdte tatarozni a fészket.

Március 20. tájékán a Hármas-Körös árterében is megjelentek az első fekete gólyák. Eddig három példányt láttak, de bizonyára követik őket a többiek is. Tavaly a térségben öt fekete gólyapár rakott fészket, sajnos azonban csak egyben volt sikeres költés.

A Kis-Sárrét részterületen tavaly három pár fekete gólya fészkelt. A Fekete-Körös árterében egyelőre még nem kerültek szem elé fekete gólyák.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!