Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hódmezővásárhely nem adná át ingyen az ingatlanokat az egyházaknak

A kormány egy törvénymódosítással lehetővé tette, hogy azok az egyházi iskolák, melyek önkormányzati tulajdonú ingatlanokban működnek térítésmentesen hozzájuthatnak ezekhez az épületekhez. Ez Hódmezővásárhelyen milliárdos nagyságrendű vagyonvesztést jelentene, ezért az önkormányzat folyamatosan egyeztet a három érintett egyházi szervezettel. Pénteken az Ótemplomi Református Gyülekezet képviselőivel egyeztetett Márki-Zay Péter polgármester.

Márki-Zay Péter szerint a kormány továbbra is arra törekszik, hogy kivéreztesse az önkormányzatokat, ennek a folyamatnak a része a mostani rendelkezés is, hiszen komoly vagyonelemeket vennének el a településektől és adnának át az egyházaknak. Hódmezővásárhely összesen hat ingatlant veszíthet el a kormány intézkedésének következményeként.

Három szervezet igényelt vissza két-két intézményt, egyrészt a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Kertvárosi iskolát és óvodát, a Domonkos rendi nővérek a Liszt Ferenc iskolát és a Virág utcai óvodát, az ótemplomi református gyülekezet a Szék utcai központját és a Petőfi utcai ingatlant, amelynek csak az emeletét használják hivatalosan.

A gyülekezet képviselőjével tárgyalt pénteken a polgármester, de egyelőre nem született megállapodás.

,,A Szék utcai ingatlant rajtuk kívül a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat is használja, nem csak az Aranyossy működik ott ebben az épületben. Tehát eleve nincs kizárólagos használatukban, nem lehet az egész ingatlanra igényt megfogalmazni. Korábban egyébként 500 millióra értékeltük ezt az ingatlant, itt most az ingatlant abban a százalékban ingyen szeretnék megkapni, amilyen százalékban használják, a többit hajlandóak lennének kifizetni”

– árulta el a Vásárhelyi Televíziónak Márki-Zay.

A Petőfi utca 6 szám alatti ingatlannal is hasonló gondok vannak, a megegyezés ebben az esetben sem várható egyelőre. Bán Csabát, az intézményt fenntartó képviselőjét is megkérdeztük a tárgyalásról, ő nem kívánt nyilatkozni. A Szeged-Csanádi Egyházmegye csak akkor kéri a két ingatlant, ha az önkormányzat önként lemond róla.

Márki-Zay Péter korábban jelezte, hogy Hódmezővásárhely nem mondhat le önként a vagyonának egy részéről, így a Kertvárosi óvoda és iskola épületei maradnak a város tulajdonában. A Domonkos rend képviselőjével is folytatódnak az egyeztetések.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!