Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Térfigyelő kamerák: a kormánysajtót és a helyi Fideszt nem érdekli, hogy csak a közterületfelügyelők láthatják

A kormánypárti P24 cikksorozattal, a helyi Fidesz az egyik írást fizetett hirdetésben propagálva most azzal támadja a polgármestert, hogy megfigyelik a városházán a vásárhelyieket. Arról nem esik szó, hogy törvényadta jogukkal élve kizárólag a közterületfelügyelők vizsgálják a felvételeket. Arról sem szólnak a mostani cikkek és felszólalások, hogy a város térfigyelő kamerarendszerének kiépítése 2018 előtt körülbelül 250 millió Ft-tal drágább volt a piaci árnál.

,,Monitorok előtt ülve, egész nap pásztázzák a várost a miskolci rendészek,” ,,200 kamerából áll a város térfigyelő kamerarendszere” – egy miskolci és hogy pápai példa arra, hogy az önkormányzati térfigyelő kamerarendszerek diszpécser központja a városi közterület felügyelőknél van, akiknek törvény adta joga ezt a tevékenységet végezni. Ugyanilyen vásárhelyi tevékenységet kritizál most cikksorozatával a kormánypárti oldal, az egyik írást pedig a hódmezővásárhelyi Fidesz fizetett hirdetésben terjesztette, hogy támadja a polgármestert, azért mert a vásárhelyi közteresek monitorszobája a városházán van.

A cikk előzményeként, a március végi közgyűlésen Cseri Tamás és Márki-Zay Péter vívott ez ügyben szópárbajt.

,,Most már akár polgármester úr is bármikor bemegy és bármelyik kamerát tulajdonképpen ellenőrizheti” – közölte Cseri. ,,És én egyszer se láttam” – vágott vissza Márki-Zay. Valóban: a polgármester nem is láthatja, hiszen nem adatkezelő, a közterület felügyelők viszont igen. Az, hogy a városházán van a végpont, nem jelenti azt, hogy rajtuk kívül azt a hivatalból bárki ellenőrizhetné.

Hódmezővásárhelyen kamera ügyben nem ez a botrány, hanem az az óriási túlárazás, ami a 2010-es éveket jellemezte.

,,Ilyen mértékű költségeket kamera fejlesztések terén még sehol az országban nem tapasztaltam”

Horváth Andrásnak, az adóhivatal korábbi munkatársának, – megvizsgálva a város ezirányú beszerzéseit, – feltűnt hogy más településekhez képest kétszer-háromszor drágábban állítottak rendszerbe kamerákat Hódmezővásárhelyen.

,,Jelentős túlárazásokat lehetett vélelmezni. Én úgy saccolok, hogy körülbelül 250 millió forinttal többet fizethetett a város ezekért a kameratelepítésekért, mint amit normális körülmények között, versenyhelyzetben el lehetett volna érni”

– fogalmazott Horváth. Az egy kamerára jutó költség a 2018-ig tartó időszakban Hódmezővásárhelyen 2,9 millió forint volt, Orosházán ezt a feléből meg tudták oldani, Mórahalmon és Makón még ennél is kevesebből.

A jelenlegi városvezetés 2022-es beruházása még inkább mutatja, mennyire túláraztak a Fidesz idején. Most 15 millió forintból, 5 csomópontban, mintegy 80 új kamerát telepítettek, új szervereket szereztek be és egy monitorszobát is kialakítottak, mindez tized annyiba sem került a városi adófizetőknek, mint a korábbi vezetés alatt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!