Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Húsvétkor is nyitva lesz a vásárhelyi piac

Kétszázmilliós fejlesztést tervez a város a helyi piactéren, de a kereskedők véleményét figyelembe véve nem akarnak újabb piaccsarnokot építeni, ugyanis a meglévőt sem kedvelik a vevők – derült ki a tegnap esti városházi piacfórumon.

Igazi ötletbörze alakult ki arról, milyen közösségi programokkal lehetne becsalogatni a vásárlókat. A panaszokat sem rejtették véka alá a kereskedők.

Bullás Márta piaci árus javasolta Márki-Zay Péternek a közelmúltban, hogy hosszú évek után ismét rendezzenek piacfórumot, a piaci árusok részvételével.

A polgármester nyitott volt az ötletre így tegnap este a városháza dísztermében közel húsz piaci árus/kereskedő mondhatta el véleményét a piac működéséről. Az gyorsan kiderült, hogy a legközelebbi ilyen alkalmat nem a városházán, hanem a piac területén szeretnék.

Márki-Zay Péter elmondta. hogy a város a megpályázott 7,5 milliárd forint Európai Uniós támogatásból eredetileg egy újabb piaccsarnokot szeretett volna építeni, ám nem fognak, miután a piaci árusok/kereskedők szerint ez nem szerencsés ötlet, ugyanis a vásárlóik a jelenlegibe sem nagyon térnek be, szeretik a nyitott standokon kínált portékák közt válogatni. 200 milliót azonban a piac fejlesztésére akarnak költeni ebből a pénzből.

A fórum a városházán. A kereskedők a legközelebbit a piactéren szeretnék

A kereskedők több dologra is panaszkodtak, így arra, hogy a kerékpárút aszfaltozása óta megáll az esővíz az árusok és a vevők lába alatt, arra is, hogy időszakosan bűz ömlik ki az aknafedők nyílásain (kiderült, hogy dugulás volt itt, s miután az Alföldvíz azt elhárította, a bűz – s vele együtt a panaszok is) megszűntek.

De Tamás László a parkolási helyzetre is panaszkodott, így arra, hogy a böllérbolt háta mögött hiába van kinn a megállni tilos tábla, a vevők egy része úgy tesz, mintha az ott sem lenne, s hiába rekeszti így el az áruszállítók elől az utat, azt mondja, csak egy pillanatra állt meg. Ő is felvetette, hogy a piac elején álló vécét is fel kellene újítania és működtetnie a városnak legalább az eper- és dinnyeszezontól kezdve, ugyanis a környékbeli árusok azt használnák inkább mint a piac végit. Azt is javasolta, hogy ellenőrizni kellene az árusok működési engedélyét.

Panasz volt a román árusokra is, akik a felszólaló kereskedő szerint autóikkal elsodorták az üzletek ereszcsatornáit, sőt az egyik üzletet meg is rongálták.

Földesi Sándor piacgazda a panaszokra elmondta, hogy ezek az árusok nagyobb járművekkel állnak be a piac területére, ott manőverezgetnek, míg kipakolnak, addig is akadályozva a piacozók beállását, de ez ügyben csak szólni tudnak nekik.

Azt is a kereskedők panaszolták el, hogy a vevők másik része a piaccsarnok mellé, parkol le, s ott is útban hagyva a járművüket.

Kiderült, hogy a rendőrség a piac környékén intézkedhet, mert az közterület, de a piacon nem, viszont hathatósabban léphet fel a szabálytalankodók ellen, mint a közterület-felügyelők.

Bullás Márta felvetette, hogy vissza lehetne-e állítani a hangosbemondót?

Bullás Márta,a fórum kezdeményezője

Kiderült, hogy a kereskedők szerint a piac halott kedd-csütörtök között, s a vásárhelyi az egyetlen a könyéken, mely most húsvétvasárnap is nyitva lesz.

Felmerült az ötlet, hogy tematikus napokkal (veteránjármű kiállítással, kézműves termékekkel) kellene csalogatni a vevőket, de az is, hogy a Cimet piacot is itt kellene tartani. (A cimetesek azonban jó helynek találják a BFMK melletti almáskertet.)

Márki-Zay Péter polgármester elmondta, a város nyitott valamennyi ötletre, s ha a piaci kereskedők/árusok megszervezik ezeket, segítenek annak hirdetésében.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!