Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vásárhelyi tulaja lett a kisteleki szellemhotelnak

Decemberben a Délmagyarország írt arról, hogy új tulajdonosa van az uniós támogatásból félbemaradt kisteleki szellemkastélynak. Az Átlátszó szúrta ki, hogy vásárhelyi tulajdonosa lett az ingatlannak. Az írják, hogy a földhivatali tulajdoni lap szerint a terület február végén gazdát cserélt, a több száz millió forint adósság is megszűnt. A vevő a hódmezővásárhelyi Jan-Ker Kft. tulajdonosának, Miklós Zoltánnak a cége.

A beruházásról sokáig nagy csend volt a médiában, és későbben sem foglalkoztak vele túl sokan. Pedig a Hungaromed Hotel és Komplementer Gyógyászati Központ megépítésére EU-s támogatásokat is kaptak, 882 millió forintot. Kistelek önkormányzata pedig további összeggel segítette a kivitelezőt.

A félkész épületet végül készre jelentették, az NGM ellenőrei szerint minden rendben.

A fotót 2016-ban készítette Hadházy Ákos. Azóta vélhetően még rosszabb állapotban van a 800 milliós beruházás.

Hadházy Ákos 2016 decemberében járt Kisteleken, akkor azt írta “Egy félkész épület van ott és egy csődöt jelentett Royal Casa nevű vállalkozás. 882 milliót (!!!) fizettek ki egy félkész épületért, ami a hivatalos dokumentum és az NGM “ellenőrei” szerint 2015. október 10-re elkészült.”

Az akkor Lázár János vezette Miniszterelnökség azt írta az Átlátszónak, hogy „a záró helyszíni szemlére még nem került sor, illetve az elszámolás ellenőrzése folyamatban, a projekt készültségéről csak ezek megtörténtét követően tudunk érdemben nyilatkozni”. A pénzt viszont kifizették.

2016 decemberében ugyanez a Lázár János vezette minisztérium már azt mondta, „hogy a kisteleki projekt támogatása és ellenőrzése kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumot keressük, mert a Miniszterelnökségnek semmi köze a kisteleki gyógyszálló-beruházáshoz.”

Az ügyészség végül 2020-ban emelt vádat egy nővel és két férfival szemben, akik hamis önerő igazolással jutottak a magyar és az uniós költségvetési forrásokból származó 822 millió forint támogatáshoz. Az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is ajánlással élt.

Sokáig árverésen, 500 millió forintos kikiáltási áron próbálták értékesíteni az ingatlant, majd tavaly év végén Kistelek polgármestere, Nagy Sándor beszélt arról, hogy „új típusú gondozási központ, idősek otthona valósulhat meg, amit én inkább idősek ökofalujának neveznék. Van rá igény itthon és külföldön egyaránt, amit alátámaszt, hogy határon túli befektető-jelölt is érdeklődött”.

A földhivatali tulajdoni lap szerint 2023. február 28-án a terület a hódmezővásárhelyi Atlantica Kft.-é lett. Ezzel egyidőben az alábbi tartozásokat törölték a lapról:

  • Végrehajtási jog 860 654 260 forint, azaz nyolcszázhatvanmillió-hatszázötvennégyezer-kétszázhatvan forint és járulékai erejéig a Magyar Államkincstárnak
  • Végrehajtási jog 10 000 000 forint, azaz tízmillió forint és járulékai erejéig Kistelek városának
  • 2 219 457 forint egy webstúdiónak
  • 317 500 forint egy cégnek
  • 4 000 000 forint a webstúdiónak

A tulajdonszerző cég Miklós Zoltáné. A hódmezővásárhelyi vállalkozó italforgalmazással és ingatlanbefektetéssel is foglalkozik.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!