Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Szócsata várható menzaügyben a közgyűlésen

160 millió forinttal emelné a várossal és a Kapcsolat Központtal kötött szerződés összegét a közétkeztetést szolgáltató Prizma Food Kft. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő beszámoló szerint a menzadíj emiatt nem emelkedne, az árkülönbözetet a város fizetné. Közben majd minden második gyerek eddig is ingyen étkezett.

Idén januárban a több, mint 2600 a vásárhelyi menzákon étkező gyerek közül 208 bölcsődés, 788 óvodás, 179 általános iskolás és 34 középiskolás egyáltalán nem fizetett az ételért, míg féláron ebédelt 539 általános iskolás, és 61 középiskolás – derül ki a csütörtöki közgyűlés elé kerülő, várhatóan nagy vitát gerjesztő, beszámolóból. Mindez jól mutatja: a szülők jó része alacsony egy főre eső jövedelmét.

Forrás: közgyűlési előterjesztés

A vita azért is várható, mert a nyersanyagárak drasztikus emelkedése miatt, amit a boltokban mindenki maga is tapasztal, a közgyűlés januártól 32,5 százalékkal emelte a közétkeztetés díját, s akkor ez az ellenzéki képviselőknek nem tetszett. Igaz a menzadíj emelése a térítésmentesen étkező gyerekek szüleit nem érinti, hiszen az ő számlájukat, vagy annak felét a város költségvetése állja.

A beszámoló szerint tavaly decemberhez képest az igényel adagok száma idén januárban nem csökkent, de nézegesse meg a számokat a saját szemével az alábbi táblázat segítségével.

Forrás: közgyűlési előterjesztés

A kedvezményes étkezés lehetőségét a törvény biztosítja, ennek köszönhetően a vásárhelyi menzákon étkező gyerekek valamivel több, mint egyharmada fizet csak teljes árat az étel után és majdnem felük, kb. 46 százalékuk semmit sem.

Bár ezek kedvezmények nem újak, a szülők így is majd 44 millió forintos hátralékot halmoztak fel. A magas hátralék oka prózai: míg más településeken azok a gyerekek nem ehetnek a menzán, akik nem fizették a díját, addig Vásárhelyen nem rendeltek el ilyet. Az önkormányzat azonban igyekszik beszedni az elmaradásokat, az első alkalommal tavaly decemberben adtak lehetőséget, hogy január 10-ig rendezzék a tartozást. 226 gyerek esetében hiába, (szüleik összesen 70 milliós adósságot halmoztak fel) így a Kagylóhéj Gyermekjóléti és Családsegítő Központ vette fel az érintett családokkal a kapcsolatot, ennek köszönhetően 70 gyerek után azonnal kifizették a tartozást, míg 50 gyerek után részben.

Forrás: közgyűlési előterjesztés

A Kagylóhéj egyébként a 106 nem fizető gyerekkel rendelkező 24 családból összesen 49 gyerek kizárását javasolja a közétkeztetésből. A tartozó szülők közül öten egyébként részletfizetési kedvezményt is kaptak, míg tizenkilenc kérelmet még nem bíráltak el.

Forrás: közgyűlési előterjesztés

A városházán is megkóstolják

A napi menza adagok minősége egyébként – az előterjesztés szerint – folyamatosan javult. Az ételek minőségével kapcsolatos – a kormánysajtó helyi portálján nagy habot kavart – reklamációk miatt a városháza naponta két adag kóstolót is kap a szolgáltató Prizma Food Kft-től, illetve ezek mellett szúrópróba-szerűen a tálalókonyhákról is bekértek ételt. Amit egyébként többször bárki megkóstolhatott a Cseresnyés kollégium menzáján, de megtette azt a minap a Telex munkatársa is.

A város nyeli le az cég által kért áremelést

Az infláció miatt a Prizma Food Kft. a közétkeztetéssel kapcsolatos, a várossal és a Kapcsolat Központtal kötött szerződés éves 558 millió 347 ezer 185 forintos összegénél nettó 161 millió 670 ezer 510 forinttal kérne többet. ha a közgyűlés a szerződésmódosítást megszavazza, akkor a város úgy állja az éves 720 millió 17 ezer 695 forintot összeget, hogy nem emeli a menzadíjakat.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!