Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Petőfit is szavaltak a versmondó gyerekek

Tizenhét első-második és tizenhét harmadik-negyedik osztályos diák vett részt ma az ének-zenei általános iskolában rendezett kistérségi versmondó versenyen.

A gyerekek a közös megnyitót követően két külön teremben mondták el a szakavatott, pedagógusokból, könyvtárosokból, nővérekből álló négy-négy tagú zsűri előtt a szabadon választott verset.

– Szeretek verset mondani, és izgulok is, mert néha-néha elbizonytalanodok, s attól is félek, elakadok – árulta el Sándor Aliz Katalin. A Liszt iskola negyedikes diákja – akinek a szülei és a nagymamája is ebbe az iskolába járt – Petőfi: Falu végén kurta kocsma című versét szavalta el.

Sándor Aliz Katalin a hangját is kieresztette

– Szeretem ezt a verset, meg ezért is választottam, mert Petőfi év van. És ahol kiabálós részek vannak bene, ott kiereszthetem a hangom, s kiadhatom minden dühömet és érzelmemet! – tette hozzá. És valóban, a zsűri előtt is megtette, ahol nem látszott rajta, hogy izgult volna bármi miatt is.

Véber Adél részt vett már a városi, minap rendezett Petőfi szavalóversenyen is. – Most nem az ottani költeményt mondom el, hanem a szabadon választottal, Várnai Zseni, a tavaszról szóló Csodák csodája versével. Ez tetszett ugyanis a legjobban, s ez állt hozzám a legközelebb. Azt mondták, hogy figyeljek, ne siessem el – mondta a szintén ének-zeneis és negyedik osztályos diáklány.

– A zsűri tagjai, úgy gondolom, mind különböző szempontok alapján értékel. Én a főleg az artikulációt, a hangsúlyt, hanglejtést, a beszédtempót, -ritmust figyelem, s azt, milyen hangerővel mondják el a verset a gyerekek – árulta el Szebenyiné Bábinszki Edina logopédus, a zsűri egyik tagja.

A kistérségi versmondó versenynek hagyományosan ad helyt a Domonkos Rendi Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola (illetve adott a jogelődje – a szerk). Ahogy korábban, így az idén is az általános iskolai versenyek legjobbjai kerültek ide, s hogy megmérettessék produkcióikat – tudtuk meg Rostás Istvánné alsó tagozatos igazgató-helyettestől, ahogy azt is, hogy a gyerekek olyan verseket választhattak, melyek nem szerepelnek a tananyagban.

A mai vetélkedő legjobbjai jutottak be az április 3-i a Szent József Kertvárosi Katolikus Iskolában rendezendő megyei döntőbe.

Az eredmények:

1-2. osztály:

I. Bíró Roland – Szent István Általános Iskola (felkészítő tanító: Csonkáné Détár Ágnes)

II. Sándor Vince – Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolája (felkészítő tanító: Véber-Mamuzsits Anna)

III. Bikádi-Rácz Viktória – Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola (felkészítő tanító: Búzáné Tóth Annamária)

III. Héjja Anna Barbara – Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola (felkészítő tanító: Miklós Szilvia)

IV. Balassa Fanni – Varga Tamás Általános Iskola (felkészítő tanító: Horváth Tímea)

IV. Domján Leila – Klauzál Gábor Általános Iskola – Gregus Máté Tagintézmény (felkészítő tanító: Tatárné Kovács Marianna)

IV. Juhász-Kiss Dorottya – Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola (felkészítő tanító: Beke Anikó)

IV. Sós Gordon – Klauzál Gábor Általános Iskola (felkészítő tanító: Horváth Bálintné).

3-4. osztály:

I. Sós Benjámin – Klauzál Gábor Általános Iskola (felkészítő tanító: Kertészné Szőke Katalin)

II. Ocskó Regina – Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola (felkészítő tanító: Oroveczné Novák Andrea)

III. Arany Hanna – Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola (felkészítő tanító: Kovács Anikó)

III. Tóth Nóra – Szent István Általános Iskola (felkészítő tanító: Zatykó Gabriella).

Különdíjasok:

Lukács Gergely – Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola (felkészítő tanító: Kovács Anikó)

Sós Lotti – Klauzál Gábor Általános Iskola (felkészítő tanító: Pócs Andrea).

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!