A GKI szerint idén el lehet felejteni az egyszámjegyű inflációt, közel 20 % lehet a pénzromlás

3,5 százalékos reálkereset-csökkenés várható, a fogyasztás is mérséklődhet 3 százalékkal, és 400 forint körül alakul majd az euró árfolyama a kutatóintézet szerint.

2022-ben Magyarország technikai recesszióba került, súlyos egyensúlyi problémákkal küzd, s nemzetközileg nagyon elszigetelődött – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. most frissített gazdasági elemzésében. A GKI idénre fél százalékos GDP-csökkenést vár – ez a korábbi előrejelzésükhöz képest már javulás. Az inflációs prognózisukat a korábbi 18 százalékról 19 százalékra emelték – ez utóbbival gyakorlatilag belesimulnak az elemzői átlagba, míg a GDP várakozásaik pesszimistábbak. Ez utóbbit azzal indokolják, hogy az uniós pénzekhez való hozzáférés mértéke és ideje kérdéses, ugyanis a kormány inkább taktikázik semmit valódi reformokra törekedne.

Márciusban a GKI konjunktúra-indexe ötödik hónapja emelkedett, az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt sokat javultak. Az üzleti szférán belül a legpesszimistább a beruházásokhoz és fogyasztáshoz leginkább kötődő építőipari, illetve kereskedelmi ágazat. Érdemben csökkent a cégek áremelési törekvése és erősödött foglalkoztatási hajlandósága, amit a fogyasztók véleménye is visszaigazolt. Az ország gazdasági helyzetének megítélése is sokkal kedvezőbb lett a februárinál. Ugyanakkor a reálkeresetek és a fogyasztás idén még bőven csökkenni fog: miközben 2022 első negyedévében a reálkeresetek közel 12 százalékkal emelkedtek, a negyedik negyedévben 4,1 százalékkal csökkentek, így az év egészében 2,6 százalékkal növekedtek. Idén a bruttó keresetek 15 százalék körüli emelkedése és 19 százalékos áremelkedés esetén 3,5 százalékos reálkereset-csökkenés várható, a fogyasztás a tavalyi 6 százalékos növekedés után mintegy 3 százalékkal csökkenhet.

A GKI idén éves átlagban a tavalyi 392 után 400 forintos euróra, vagyis 2 százalék körüli gyengülésre számít, továbbra is nagy ingadozások mellett.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!