Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hazajöttek a vásárhelyi katonák Koszovóból

Vasárnap érkezett meg Kecskemétre Koszovóból az MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver százada, akik 2022. január 1-jétől december végéig láttak el készenléti szolgálatot.

Fő feladatuk a KFOR műveleti tartalékának megerősítése volt. Az előző év végén fokozódott a politikai feszültség Koszovóban, melynek eredményeképp a KFOR parancsnoka aktiválta a harcászati tartalék zászlóalj egy lövészszázadát. A hódmezővásárhelyi katonák vezénylése most ért véget.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt a kecskeméti katonai repülőtéren: a tartalék zászlóalj tagjai újra bebizonyították Magyarország szövetségeseinek, hogy „a magyar katonára lehet számítani”. Mint mondta, tavaly decemberében nem beszélhettek arról, hogy a Koszovóban kialakult biztonsági helyzet miatt a NATO-erők úgy döntöttek, megerősítik a kint lévő alakulatot. Ezt a szolgálatot teljesítette a most visszatért KFOR tartalék zászlóalj, amelynek katonái csaknem 250 feladatot láttak el – tette hozzá az altábornagy.

A század tagjai NATO medálokat kaptak helytállásukért, melyeket Szpisják József dandártábornok adott át a katonák részére. A NATO balkáni kitüntetését azok a személyek kapják, akik legalább harminc napig teljesítenek szolgálatot a NATO által vezetett balkáni hadműveletekben vagy közreműködnek azok támogatásában.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!