Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Mögírták: 110 éve száz méterenként kaptak egy égőt a vásárhelyi utcák – így indult a közvilágítás

Egy 25-ös Wolfram lámpa száz méterenként – így öntette el éjszakánként a fényár Hódmezővásárhelyt. A modernizáció előkészületeiről a Hódmezővásárhely című politikai napilap 1913. március 13-i számában írtak részletesen.

Megérjük ezt is. Meg lesz, és ami a fő, nem sokára. Éveken át szunnyadt a haladni vágyó és a dologhoz értő emberek lelkében a gondolat, miként lehetne egy csapásra, radikálisan megoldani az egész város megvilágításának kérdését.

A szunnyadó gondolatot a Bauer Gyula indítványa hívta életre. Erre rendelte el a közgyűlés, hogy a tanács ily irányban, a villanyos telep és szakemberek bevonásával részletes javaslatot dolgozzék ki.

A tanács készen van a javaslattal, csupán a villanyos részvénytársasággal való végleges megállapodás szükséges annak teljessé tételéhez. Ez is meglesz. A pesti központ vezérigazgatója holnap, csütörtökön délután Vásárhelyre érkezik s 4 órakor részt vesz a tanács plenáris ülésén. Ezen a tanácskozáson precizírozzák a kötendő szerződés pontjait.

Annyit már most közölhetünk a javaslatból, hogy annak alapelve a takarékosság és hogy minden utca legalább 100—100 méter távolságra kapjon egy egy egész éjjel égő 25-ös Wolfram lámpát. Tereken, utca torkolatoknál ívlámpák lesznek. A többlet kiadás évente 2—3 ezer korona lehet.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!