Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Csongrád-Csanádban látták az első fecskét

Megérkeztek az első fecskék Magyarországra. Csongrád-Csanád vármegyében látták az első Afrikából hazatérő madarat – számolt be róla a Ridikül.

Hamarosan megtelnek élettel az elhagyatott fecskefészkek, ugyanis hazatért az első egyed Fábiánsebestyénre. A füsti fecske idén néhány nappal korábban érkezett a szokásosnál. Nemsokára pedig a molnár fecskét is várhatjuk. A korán érkező fecskéken és gólyákon kívül még sok más madarat is figyelemmel lehet követni a Madárles nevű 24 órás webkamera oldalon. A webkamerákon a madarak költését is követni lehet. A tojásrakás és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart.

Az elmúlt húsz évben felére csökkent a fecskék száma. Ennek egyik oka, hogy az emberek leverik a fecskefészkeket, de a klímaváltozás is problémát jelent. Nemcsak a fecskéknek, a gólyáknak is elkél a segítség. Az első gólya idén hetekkel korábban érkezett vissza, mint általában. Körülbelül szeptembertől márciusig teleltek külföldön. Az önkéntesek tiszta és felújított fészekkel várják őket.

Ha valakinél még nem jeletek meg a várva várt madarak, akkor sem kell elkeserednie, ugyanis egészen sokáig eltarthat a visszaköltözés. Egy-egy ilyen madár ugyanis több tízezer kilométert is megtesz ilyenkor.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!