Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Jóval drágább lesz az idei húsvét, mint a tavalyi

Körülbelül 30-40 százalékkal lett drágább a húsvéti sonka a tavalyi árhoz képest. A vásárhelyi piacon azt mondják az árusok, hogy a karácsonyi és húsvéti ünnepi időszakok kivételével az emberek visszafogják a kiadásaikat.

Az igazán minőségi sonka kilójáért akár négyezer forintot is elkérhetnek a város legnagyobb piacán, ám még mindig jobban megéri közvetlenül a termelőktől beszerezni a húsvétra valót, mint a nagyárúházakban. Ott ugyanis jóval nagyobb drágulást tapasztalhatunk, mint a vásárosoknál. Egy békéscsabai árus azt mondja, hogy a gabonaárak a duplájukra nőttek, így a körülbelül 40 százalékos drágulás a hústermékeknél nem is sok. Boros Lehel hozzátette: Az emberek ünnepek idején nem igazán spórolnak, de a karácsonyi és húsvéti időszak között érzékelhető volt, hogy kevesebb pénzből gazdálkodnak a háztartások.  

Nagy a kínálat a vásrhelyi piacon

Hasonlóképpen látja a tojástermelő Kolesza Károly is. „Mint mindenben, az élelmiszerben is sokkal kevesebbet vásárolnak az emberek, mert ahogy fogy az emberek pénze, vagy nincs pénze, a fűtésköltség ugye elviszi, így azon spórolnak, hogy aki eddig 20 tojást vitt, az most 10-et visz” – magyarázza a férfi, aki házitúrót is szokott magával vinni a piacra. Kuncsaftjai között általában szerényebb anyagi körülmények közt élők vannak, akik számára jelentős spórolás, ha nála szerzik be a tojást, mert ő 100 forint alatt tud maradni darabonként.

Azt mondja, hogy ha egy négytojásos rántottát készít valaki, akkor 500 forintnál kevesebb pénzből is megússza az étkezést, és rendkívül finom, tápanyagokban gazdag ételt fogyaszt. Más alapanyagokból nem képes ilyen ételt készíteni. A húsvét még messze van, de Kolesza Károly azt mondja, hogy szerinte a tojás nem lesz drágább közvetlenül az ünnep előtt sem. Tormával még nem lehet találkozni a piacon, de a kofák szerint a jövő héten már az is megjelenik a kínálatban. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!