Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A melegellenes törvény miatt indult per Magyarország ellen

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága kedden úgy döntött, hogy a képviselő-testület is részt vesz az Európai Bizottság oldalán (EB) a melegek jogait sértő törvényi rendelkezések miatt Magyarország ellen indított perben.

Ezzel immár hatra emelkedhet a kormány lépéseit elítélő közreműködők száma az eljárásban, amelyben az EU Bírósága várhatóan csak jövőre hoz ítéletet. A tagállamok közül eddig Belgium, Hollandia, Írország, Luxemburg és Portugália jelezte, hogy az EB pozícióit kívánja erősíteni a perben.

A magyar rendelkezés miatt már elindult egy kötelezettségszegési eljárás, ám ez nem vezetett eredményre, ezért az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult a keresetével. Korábban az uniós tagállamok közül Belgium, Hollandia, Írország, Luxemburg és Portugália is jelezte, hogy az EB pozícióit kívánja erősíteni a perben. A Népszava értesülései szerint nem kizárt, hogy a közeljövőben Németország és Franciaország is bejelenti a közreműködését.

Az Európai Bizottság arra kéri az EU Bíróságát, hogy állapítsa meg: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, amikor elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és a gyermekek védelméről szóló törvénymódosításokat.

A magyar jogszabály többek között tiltja, hogy 18 éven aluliak számára homoszexualitást, nemváltást vagy „öncélú szexualitást” jelenítsenek meg, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból. Az EB a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és korlátozások miatt fordult az EU bíróságához.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!