Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Háborús bűnök miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen

A Sky News beszámolója szerint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

A hvg.hu cikke szerint a hivatalos közleményben az áll, hogy Putyin büntetőjogi felelősséggel tartozik mind az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért, mind az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásáért. Putyin mellett a bíróság az orosz elnök gyermekjogi biztosa, Marija Alekszejevna Lvova-Belova ellen is elfogatóparancsot adtak ki az ukrán gyermekek elhurcolása miatt.

Ez az első alkalom, hogy valakire nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki a tavaly február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború során.

Marija Zaharova külügyi szóvivő a hírre reagálva a Telegram-csatornáján azt írta: Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát, ezért jogi értelemben is semmisnek tekinti a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman „letartóztatását” elrendelő határozatát.

„Oroszország nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának, és nem is terheli semmilyen kötelezettség. Oroszország nem működik együtt ezzel a szervvel, és a Nemzetközi Büntetőbíróságtól származó esetleges letartóztatási »előírások« jogilag semmisek lesznek számunkra”

– tette hozzá Zaharova.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!