Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Orbán szerint Petőfi is azt akarta, hogy legyen béke

A színpad környékét kordonokkal vették körül és csak meghívottakat engedtek be Orbán Viktor kiskőrösi beszédéhez ma délután.

A miniszterelnök Petőfi Sándor élettörténetének ismertetésével kezdte ünnepi beszédét. Szerinte ,,Ő a mi szerelmetes fiunk, minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar.” Kifejtette, ez a mai egy születésnap, ezért emlékezünk rá 175 éve, a magyar szabadság születésének napja, ezért mondjuk el minden évben újra a történetét – mondta. Ez nem a Pilvax Kávéházból indult, hanem Kiskőrösről, ezért jöttünk most ide.

Beszélt arról is, irodalom nélkül nincs magyar élet, bennünk verssé és dallá érik a szerelem, az öröm és a bánat – mindezeket egyben megtaláljuk Petőfiben. – Bár korán halt meg, mégis irigyeljük őt, mert mi is úgy szeretnénk távoznia világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk. Olyan nincs, hogy a végeredmény egy kicsit kard és egy kicsit lánc is legyen. Ha ezt eltévesztjük, beérjük kevesebbel, mint amik lehetnénk, méltatlanná válunk önmagunkhoz, hiszen mi nem akármink, magyarok vagyunk. Magyarnak lenni kötelességet jelent, ezt olvassa ránk Petőfi nap mint nap – fogalmazott Orbán.

Petőfi és mi is egy szabad Magyarország szabad és boldog polgára akart lenni. Úgy halt meg, ahogy megénekelte, a magyar szabadságért vívott csatában, a világszabadság apostolaként.

„A magyar szabadság hatalmas menete” bár tett néha vargabetűt, és zsákutcákba is tévedt néha az elmúlt kétszáz évben, de ma is tart, ebben a menetben pedig Petőfi is a magyarokkal van, még akkor is, ha nem látjuk őt

– mondta a miniszterelnök.

Szerinte látjuk, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogy éljenek, akkor is, amikor Magyarországot be akarják olvasztani egy európai szuperállamba. Látjuk, ahogy a 12 pont elé odakanyarítja, hogy legyen béke és ha a szó nem segít, elindul újra meghalni a magyar szabadságért – mondta Orbán. Tartozunk neki ezért sosem fogjuk megengedi, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a kezünkből – tette hozzá.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!