Megjelent Diószegi Szabó Pál legújabb verseskötete

A párkapcsolatok szépségeit és nehézségeit teszi nagyító alá legújabb szerelmes költeményeiben Diószegi Szabó Pál. A vásárhelyi költőnek nemrégiben jelent meg 6. verseskötete, ebben az érzelmek széles tárházát vonultatta fel, ezért Hegymagasság, tengermély címet kapta a keleti filozófiát és a nyugati értékrendet egységesítő könyv.

A költő az elmúlt három évben született szerelmes költeményeiből válogatott, arra irányítva rá a figyelmet, hogy a mai kor emberének mennyire nehéz meghallani a szív szavát és eszerint élni az életét.

,,Ezek elsősorban szerelmes versek. Tehát a párkapcsolat különböző aspektusait követem nyomon, vagy egy ilyen lírai napló formájában írom meg és ezeknek a fő témája is ez. Másfelől tematikailag is van benne valóban ilyen magasság-mélység, hiszen nemcsak a szép dolgokról szól, hanem a tragikumról is, a a történelmi évfordulóról is, vagy egy egyéni temetés kapcsán is szóba kerülnek ezek a mindennapi embernek, ami a 21. századi embert is megérinti”

– fogalmazott Diószegi Szabó Pál a Vásárhelyi Televíziónak.

A ,,hegymagasság, tengermély” kifejezés ugyanakkor egy olyan világot is megjelenít, amelyben a keresztény értékrend és a buddhista filozófia találkozik egymással. Ezt a szintézist szimbolizálja a nyitott könyvborító, rajta a két összeérő tenyérrel.

,,Ebbe is a keleti és a nyugati világnak az érintkezése is mutatkozik, hiszen a bal oldali női kéz az úgynevezett kupolásan tartja a tenyerét, ez a keleti buddhista imatartás. A nyugati rész, vagy a másik oldala pedig a keresztényi imatartásnak a szimbóluma. Ezt lehet többféleképpen értelmezni ilyen spirituálisan, de nyilván lehet érzelmileg is, hogy férfi-nő érintkezés és maga a legszebb ponton, a kötet gerincén érintik meg egymást, de különböző két oldalról”

– tette hozzá a költő.

Tavaly ősszel a nemzetközi könyvfesztiválon debütált a szegedi önkormányzat által is támogatott kötet, a szakma pedig március 16-án Budapesten, az Írók Boltjában ismerheti meg. A szerző tervei között a vásárhelyi bemutató is szerepel, ahol a költemények dalban is felcsendülnek majd.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!