Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Együttműködést kötött az SZTE és az ATEV

A közös projekt milliárdos nagyságrendű beruházásokat, új technológiák fejlesztését és új munkahelyeket hozhat létre egy nemzetgazdasági és környezetvédelmi szempontból is jelentős ágazatban. Egyedülálló, kísérleti üvegházak létesítése és üzemeltetése is szerepel a közös tervek között, csakúgy, mint a tisztított szennyvíz felhasználása és az ATEV Zrt. technológiájából képződött hulladékhő további hasznosítása – tájékozatta Vásárhelyi Médiacentrumot az egyetem.

A cég és a szegedi egyetem együttműködése lehetővé teszi egyrészt a vállalat jelenleg alkalmazott gyártástechnológiai folyamatainak optimalizálását, másrészt a hosszú távú kutatási és oktatási stratégia kialakítását. Már most 30 olyan innovációs feladatot határoztak meg a szakemberek, amelyeken hatékonyan dolgozhatnak együtt.

A közös pályázatokon túlmutatóan, a közös munka mindkét fél számára bevételt jelenthet, de előrelépést hozhat az oktatás és a kutatás területén is, és nem utolsó sorban az egész régió számára plusz hozzáadott értéket teremt. Egyetemünk ajtaja mindig nyitva áll az olyan vállalatok előtt, amelyek fejlődni szeretnének és értékelni, hasznosítani tudják azt az évszázadok során felhalmozott tudást, amelyet az SZTE képvisel

– hangsúlyozta Fendler Judit, az SZTE kancellárja az együttműködés aláírásakor.

Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese szerint az SZTE és az ATEV között szintén jelentős kapcsolódási pont, hogy mindkettőnknek kiemelten fontos a közegészségügy. Tevékenységünk összekapcsolódhat járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és nem utolsó sorban gazdasági szempontból is.

A cég hódmezővásárhelyi gyáregységének közelsége az egyetemhez, lehetővé teszi, hogy bizonyos kutatások ott történjenek, illetve fejlesztések ott valósuljanak meg először, nem beszélve arról, hogy a Mezőgazdasági Karunk szintén Hódmezővásárhelyen található. Ez szintén elősegíti a hatékony együttműködést

– tette hozzá.

Kovács Lajos, az ATEV Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, fontos a természeti erőforrásokkal való bölcs gazdálkodás, a környezeti terhelés csökkentése, valamint az iparágunkban létrejövő hulladékhő és szennyvíz hasznosítása – ezek tekintetében is komoly fejlesztéseket végeznek jelenleg is.

A természeti erőforrásaink, különösen vízkincsünk megóvása alapvető nemzeti érdekünk, ezért tartom kiemelten fontosnak, hogy ennek érdekében közösen dolgozzunk az egyetemmel a még jobb megoldások megtalálásában és megvalósításában. Úgy hiszem, hogy vállalatunk és az SZTE együttműködése jó példája lesz a tudományos terület és a gazdasági szféra összekapcsolásának

– fogalmazott.

Az SZTE Mezőgazdasági Kar, a Mérnöki Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar oktatói és kutatói aktívan kapcsolódnak az ATEV Zrt.-vel tervezett projektekhez.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!