Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Üvöltő bölény került a kirakatba

A Tornyai János Múzeum Kirakat Galériájának legújabb kiállításán Fekete János Üvöltő bölény című 1963-ban készült szobra látható.

Fekete János (1929–1999) a Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett épületszobrász keramikus diplomát 1955-ben. 1959 és 1966 között a hódmezővásárhelyi Majolikagyár tervezője. Feladata a sorozatgyártásra szánt termékek tervezése volt, de az edények mellett készített épületkerámiát és térplasztikát is – olvasható az intézmény tájékoztatásában.

1963-ban született az Üvöltő bölény és a Leszegett fejű bölény című, samottból készült, vörös mázas szobra. Mindkettő több kiállításon szerepelt, melyek közül kiemelkedik az 1963 decemberében nyílt budapesti kiállítás. Fekete János még az 1970-es évek második felében is visszatért a bölény témájához, amikor vörösmárványból készítette el a Leszegett fejű bölény újabb változatát.

A Kirakat Galériát még a pandémia hívta életre, igyekeztek kultúrát csempészni a vásárhelyiek mindennapjaiba, így akik az intézmény felé veszik az irányt különböző képzőművészeti alkotásokat csodálhatnak meg az utcáról.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!