Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nagy visszaesés volt a boltokban és a benzinkutakon

2023. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette a KSH.

Januárban az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8 csökkent. Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7százalékkal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5 százalékkal lett kisebb a forgalom volumene. Ezen belül az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 13, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 5,6 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben lényegében nem változott, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,9, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,5 százalékkal mérséklődött.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent a forgalom mennyisége. (Mint ismert, a benzinárstop december 6-án szűnt meg.)

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,6 százalékkal csökkent.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,9%-kal nőttek.

A forgalom volumenének csökkenése tavaly novemberben kezdődött (-0,6%), majd decemberben már 3,9 százalékos mínuszba került.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!