Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az agrárminiszter elárulta, meddig maradnak az árstoppok

Az élelmiszer-infláció hamarosan túl lehet csúcson, a mezőgazdasági termékek és az energiaárak mérséklődésének köszönhetően vannak olyan termékek, amelyeknek már csökkent az ára a boltokban – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek.

Az MTI szemléje szerint a tárcavezető arról is beszélt, hogy már márciusban lassulhat az áremelkedés mértéke. Nagy István elmondta azt is, hogy az árstop addig marad, amíg az inflációt csökkenő pályára nem tudják állítani – jelenleg ez a dátum április 30-a.

Nem tervezik előrébb hozni a szabályozás kivezetését, a piac is erre készül. Az agrárminiszter visszautasította azokat az elméleteket, miszerint az árstop miatt elkerülhetetlen volt az áremelés a kiskereskedelemben.

Az árrögzítés nem okozott akkora bevételkiesést a boltoknak, ami ilyen lépést indokolt volna. A nagy üzletláncok ráadásul könnyedén képesek voltak kompenzálni az árstop hatásait széles termékkínálatuknak köszönhetően, miközben a vidéki, falusi kisboltok hátrányba kerültek.

A kormány ezért a kisebb boltok zavartalan működése érdekében támogatási konstrukciót dolgozott ki, amelyet a hentesüzletekre is kiterjesztettek. A pályázatban a falusi üzletek 1-3 millió forintos, míg a hentesboltok akár 3,5 millió forintos támogatásban is részesülhetnek. A hentesüzleteknek szóló pályázatok benyújtására még van idő, március 20-ig igényelhető a hozzájárulás – mondta.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!